Спор около въпроса кой кадрува в изпълнителната власт се разрази в парламента във вторник. Според БСП забравени документи в служебно жилище на депутат разкриват как са се случвали назначенията по време на управлението на кабинета „Борисов".

От ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че си затварят очите за това, че ДПС иска важни постове в държавата. „БСП не реагират на назначенията, които се случват в цялата държава на висши партийни кадри от ДПС”, отговори Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Бившият депутат от ГЕРБ Павел Димитров забравил документи във ведомственото си жилище. Те били открити впоследствие от народния представител от „Атака” Гален Монев. Той ги разгледал, впечатлил се и ги предал на така наречената комисия „Калинките". „Намерих два шкафа с документи, единия даже го изхвърлих”, съобщи Монев.

Според шефа на комисията Таско Ерменков, документите показвали как кадруването е ставало през централата на ГЕРБ. Сред празните позиции, за които са търсени хора, има дори за институции като Държавната лотария и Софийската филхармония.

„Когато някой в държавата казва, че има лош ред, ми напомня на онзи крадец, който е махнал крепежните елементи на релсите”, коментира Таско Ерменков. По думите му, документите разкриват „лавина от партийно кадруване в централната администрация и филиалите й” по времето на ГЕРБ.

Според анализа на Ерменков в администрацията са били сменени повече от 40 000 служители, без да става дума за общините. „И то за всички нива - като се започне от регионалните структури и се свърши с ниво централна власт плюс второстепенните разпоредители, плюс комисиите, регулаторните органи Министерски съвет и Народното събрание”, уточни той.

Депутатът от БСП цитира писмо от административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов до областните ръководители на партията. „Уважаеми колеги, трябва да получим на имейл предложения за ПОДХОДЯЩИ експерти от вашата област по приложените в справката позиции на областно ниво. Също така следва да изпратите предложения за ПОДХОДЯЩИ експерти, които да бъдат разгледани като потенциални кандидати за работа в изпълнителната власт".

„След това още два пъти същата справка е свеждана за изпълнение, но с нови позиции в нея с отметки „предложен", „има назначение", „изчаква", допълни Ерменков. По думите му, схемата е прилагана в полиция, митници, пожарна, гранична полиция, ГДБОП, НАП, НОИ, ВиК, Сметна палата, Държавен резерв, Гражданска защита, РДНСК, ЕСО, АЕЕ, Автомобилна администрация, одит на европейски средства, Агенция за инвестициите, разплащателна агенция и др.

„В мотивите за назначение на съответния кандидат в почти 100% от случаите е записана особено важната професионална характеристика, че той е член на ГЕРБ, че е учредител на ГЕРБ, че е лоялен и коректен човек - симпатизант на ГЕРБ, че кандидатът активно участва в партийния живот на районната организация и безплатно осигурява анимация по време на техни инициативи”, обясни Ерменков.