Лидерът на БСП Михаил Миков посочи президента като основен автор на надконституционни атаки срещу левицата. Целта им била не само да се неглижира участието на левицата в управлението, но и да се нанесат тежки удари в рамките на предстоящата предизборна кампания, а и преди формалното й започване.

Затова в БСП ще сформират работна група, която в спешен порядък да започне наблюдение на случващото се в изпълнителната власт по време на служебния кабинет. Всичко това стана ясно на пленума, който тече в петък на „Позитано” 20.

В последните месеци се наблюдава консолидиране на десницата и използване на всички конституционни възможности, най-вече на президента, за атака на БСП и нейното участие в управлението по време на мандата на 42-то НС. Ако погледнете приоритетите, които си поставя служебният кабинет, очевидно е, че те далеч надхвърлят късия конституционен срок, в който му се възлага управление, и правомощията, които основно трябва да се свеждат до нормално провеждане на парламентарни избори и конституиране на следващо Народно събрание”, посочи Миков.

На заседанието бе предложено Коалиция за България да бъде преименувана на Коалиция от партии "БСП - лява България".

Има предложение да бъдат сменени Красимир Янков, Борислав Гуцанов и Емил Костадинов, а на тяхно място да влезе само един човек - бившият депутат от 42-то НС Захари Георгиев.

Обсъжда се и смяната на Ангел Найденов като говорител с Атанас Мерджанов.

Заговори се, че могат да бъдат посочени и водачите на листите на предстоящите избори на 5 октомври. Тяхното обсъждане обаче остава за следващата седмица.

На заседанието ще бъде изслушан и бившият енергиен министър Драгомир Стойнев за споразумението с "Уестингхаус".