В 8:40 часа тази сутрин лидерът на „Атака” Волен Сидеров и депутатът от партията Десислав Чуколов сами подадоха молби за сваляне на имунитетите си заради двете нахлувания в НАТФИЗ, едното от които – в изборната нощ.

Имунитетът на двамата депутати бе поискан от главния прокурор ден след изборите, след като двамата нахлуха в НАТФИЗ. Сотир Цацаров поиска и задържането им. То беше разрешено след гласуване в пленарна зала със 124 гласа "За", 19 "Против" и 14 "Въздържал се".

Дебатът

"Тук имаме рецидив, действия по особено дързък начин. Да гласуваме за, защото иначе ще имам впечатление, че Бойко се е обадил и е наредил "Да пазим нашето момче", призова Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

"Ще гласуваме за сваляне на имунитет, иначе пак ще ни обвинят за безнаказаност на политическата класа. Хората ще кажат "Гарван гарвану око не вади", коментира и Радан Кънев (РБ).

На свой ред лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че театърът се е преместил от НАТФИЗ - в пленарна зала.

Какво следва?

Сидеров и Чуколов могат да бъдат арестувани само ако са без имунитет и след като дадат показанията си пред следствието и прокуратурата по случая.

Днес беше последният ден, в който двамата можеха сами да разрешат да бъдат разследвани.

"Ние не сме се укривали от правосъдието и в този смисъл искането би имало само репресивна функция. Поемам и защитата си сам”, заяви Сидеров.

Вчера прокуратурата повдигна обвинения на националистите заради по-ранен скандал – този пред магазин за алкохол и цигари в началото на октомври.

Сидеров и Чуколов трябва да отговарят за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, както и нанесена телесна повреда на полицай.

Ако бъдат признати за виновни, Сидеров може да получи 3 години затвор, а Чуколов - 5.

Тепърва ще стане ясно какви ще бъдат обвиненията за сблъсъците между атакисти и граждани в НАТФИЗ, при които Сидеров беше изведен от полицията.

Той обяви, че е бил провокиран на няколко пъти и че скандалът цели да бъде оставен без имунитет и премахнат от българската политика. Граждани обаче се оплакаха от агресията на него, Чуколов и други депутати, а някои коментираха и че лидерът на „Атака” е създавал впечатлението на човек, употребил алкохол.