Съюзът на демократичните сили взе решение и ще предложи на партньорите от Реформаторския блок, формацията да има единен кандидат за президент на изборите догодина. Това заяви след заседание на Националния съвет на партията лидерът й Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на СДС.

Министърът на икономиката допълни, че трябва да бъдат обсъдени механизми за издигането на общ кандидат, като СДС предлага това да стане с вътрешни избори сред симпатизантите на Реформаторския блок.

Божидар Лукарски отчете като отлично представянето на партията в рамките на РБ на изминалите местни избори. В отговор на журналистически въпрос, той подчерта, че не вижда основания за промяна на управленската формула, независимо от това какви резултати вижда Лютви Местан.

„Това, което каза премиерът и което заявихме ние от Реформаторския блок, е, че доброто ни представяне, заедно с безспорния победител ГЕРБ, показва, че България иска да бъде управлявана на местно ниво от десни кметове. Респективно, коалиционната формула показа и на местно, както и на централно ниво, своята устойчивост”, коментира още той.

Божидар Лукарски призова всички общински съветници по места да се подготвят за коалиционно управление, което е различно от коалиционно управление с БСП и ДПС.

„За нас най-правилната формула е именно тази, която е и на централно ниво - заедно с общинските съветници на ГЕРБ. Не мисля, че трябва да има личностни нападки и прехвърчане на искри. Всичко това трябва да остане зад нас”, подчерта „синият” лидер.