Парламентът отложи обсъждането на решение по двете предложения за произвеждане на национален референдум за изборните правила - едното е внесено от президента Росен Плевнелиев на 30 януари 2014 г., а второто от Инициативен комитет на 10 март 2014 г.

Отлагането беше направено по искане на депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров. Той настоя да бъде информирана президентската институция като вносител на едно от разглежданите предложения.

И след два часа чакане Росен Плевнелиев не уважи заседанието.

По-рано Михаил Миков обяви, че ще има почивка, като в това време отново ще бъде отправена покана към президента. Председателят на НС обясни, че тази точка е била включена миналия четвъртък в дневния ред, но тогава нямаше кворум, а в петък не се е стигнало до разглеждане.

„Още в сряда написах писмо на президента и получих много бърз отговор”, каза председателят на Народното събрание. По думите му президентът е отговорил, че достатъчно е разяснил аргументите си относно искането и не смята за необходимо да участва в разискванията. „Не възразявам пак да го поканим, но отговорът е доста ясен и мотивиран”, посочи Миков.

Янаки Стоилов каза, че ако днес се блокира обсъждането на този въпрос, КБ ще преосмисли сериозно неговото разглеждане в следващи дни. „Парламентът няма да бъде разиграван и някой да се опитва да диктува неговата работа”, каза той и отбеляза, че за трети път председателят включва в дневния ред този въпрос.

„При нас възниква въпросът дали е целесъобразно оттук нататък да се занимаваме с тази тема, ако тя днес не бъде разисквана и по нея не се приеме решение”, допълни Стоилов.