Очаква се през юли да стане ясно дали ще бъдат спредни три от въпросите в референдума, за които събраха подписка Слави Трифонов и неговия екип от сценаристи.

От общо шест въпроса в референдума, президентът сезира Конституционния съд за три.

Те засягат електронното гласуване, защото то вече е въведено, също както и за намаляване на броя на депутатите на 120 и за прекия избор на директорите на областните дирекции на МВР, защото засягат формата на държавно управление.

Инициаторите обаче не приемат изтъкнатите аргументи.

"Изразът "изсмукани от пръстите" доста точно характеризира това, което прави президента Плевнелиев", смята Филип Станев.

Според преподаватели по конституционно право въпросите са допустими и президентът има право да пита.

Проф. д-р Пламен Киров обаче изтъкна, че глупави въпроси няма, а само глупави отговори.

Дискусия по въпросите вече има, най-вече за електронния вот.

"Ако президента оспорва възможността за провеждане на референдум за електронното гласуване, би следвало по силата на една юридическа симетрия да поиска произнасяне и по въпроса за задължителното гласуване", пояснява проф. Киров.

По думите на Филип Станев обаче, ако българските граждани гласуват "за", задължителното гласуване ще стане задължително и би следвало да влезе в сила веднага.

Очаква се конституционните съдии да решат дали делото е допустимо на 7 юни. Следват и 30 дни за произнасяне.

Така в едномесечен срок до 7 юли конституционните съдии ще трябва да кажат колко ще са въпросите на референдума – три или шест.

Докладчик по делото е съдия Кети Маркова. Тя е и първия юрист, посочен от Росен Плевнелиев за конституционен съдия през 2012 г.