България изостава в борбата с корупцията по високите етажи на властта за разлика от Румъния. Такава равносметка направи българският президент Росен Плевнелиев след срещата с румънския му колега Клаус Вернер Йоханис в Букурещ, предаде Фокус.

„Радваме се на ефективността и независимостта, която румънските правораздавателни органи демонстрират в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Тук България категорично изостава”, заяви Плевнелиев, който изрази задоволство от приетата от парламента стратегия за съдебна реформа.

"В България имаме над 860 000 решения на годината на всички съдилища. Над 94% от тях се потвърждават като решение на следващата инстанция. Това означава ефективност и справедливост. От друга гледна точка имаме може би 100 дела от национална и международна значимост, където за съжаление България в момента показва неефективност, отлагат се и имаме какво да подобрим”, каза Плевнелиев.

Той заяви още, че иска да задълбочи сътрудничество във всички възможни направления с Румъния. "В последните десет години България и Румъния увеличиха осемкратно търговския оборот. Говорихме за свързаност и регионален подход. Искаме да задълбочим сътрудничеството в сферата на сигурността, отбраната, общи учения в български и румънски бази", каза още Росен Плевнелиев.

Не е справедливо да ни няма в Шенген

Не очакваме безкрайно отлагане на влизането на България и Румъния в Шенген. Това каза на пресконференция в Букурещ президентът Росен Плевнелиев след срещата си с румънския държавен глава Клаус Вернер Йоханис, предаде Фокус.

"Заявяваме категорично, че изпълняваме техническите изисквания. ЕК го заявява също, Европейският парламент го потвърди многократно. Българската граница днес с Турция е много натоварена. България е модерно оборудвана и си върши работата на границата. Не очаквахме и не сме съгласни да има връзка между механизма за оценка и Шенгенското партньорство", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че по отношение на Шенген е крайно време да възтържествува елементарната справедливост.

"Не очакваме безкрайно отлагане на влизането на България и Румъния в Шенген. Не е справедливо и не го заслужаваме. Готови сме и е крайно време да се вземе това решение", каза още държавният глава.