Пет от осем парламентарно представени партии се отказаха от платените тролове. Партиите декларираха, че няма да използват умишлено платени коментатори, партийно или фирмено организирани, за да насаждат омраза и клевети срещу политическите си опоненти.  

Инициаторите на споразумението обаче не уточниха точно как ще се отличават платените коментатори.

От АБВ и ДПС по-късно казаха, че и те са за чисто интернет пространство, но не били поканени на подписването.

В декларация АБВ припомниха, че са сред първите формации, противопоставили се остро срещу опитите на партиите за изграждане на имидж чрез използване на платени провокатори в мрежата.

В съобщението им се подчертава, че подкрепят декларацията за отказ от използването на платени интернет коментатори и със съжаление отбелязват, че не са били поканени да се присъедини към нея.

„Ние адмирираме всяка подобна инициатива, още повече, че именно Движението за права и свободи е най-голямата жертва на десните националистически тролове. И в този смисъл изцяло подкрепяме усилията на партиите - ползватели на подобни платени услуги да се преборят със себе си. Въпреки парадокса троловете да се борят с троловете си. Що се отнася до това, че отсъствието на представители на ДПС е коментирано от РБ, то обяснението на този подход може да бъде само едно - явно свършиха реалните атаки срещу ДПС, та се налага реформаторите да прибягват до такива евтини трикове”, заявиха от своя страна ДПС.

Последва и контраопровержение от Движение България на гражданите. „Миналата седмица имаше и кръгла маса по проблема. Покана да участват, включително устна до народния представител Хамид Хамид, както и писмено до групата на ДПС, е изпратена на 8 май в 12.01 ч. преди кръглата маса, провела се на 12 май”, пише в опровержението на ДБГ. Същото е било направено и до АБВ.

"Г-н Хамид дава отговор, че ДПС не проявяват интерес и няма да участват. На кръглата маса представител на ДПС действително нямаше, а днес подписаха споразумението именно политическите сили, които на кръглата маса изразиха подкрепа", се подчертава в информацията.