Партиите мълчат след консултациите при президента в неделя, по време на които държавният глава определи датата на предсрочния вот - 5 октомври. Социалистите дори отмениха насроченото за днес заседание на Националния си съвет и за пореден път отклониха въпроса кога правителството ще подаде оставка

Неяснотата около оставката е фактор на напрежение в обществото, според психолозите. „Дори само, ако погледнем в социалните мрежи това огромно натрупано напрежение, хората не могат да повярват, че наистина Пламен Орешарски ще подаде оставка”, казва Атанас Русев, психолог.

За какво обаче може да послужи парламентът, който също като правителството не се ползва с доверие. „Нищо голямо не може да се случи в рамките на този парламент. Може да се започне диалог за ролята и мястото на прокуратурата в съдебната система”, коментира Руслан Стефанов.

А какъв да бъде служебният премиер, който ще влезе на политическата сцена на 6 август след като президентът разпусне Народното събрание.

„Дали останалите институции в държавата ще работят заедно с него е риск. Ние не можем да го преодолеем с личността на служебния министър-председател - достатъчно гъвкав, но и достатъчно твърд, за да има авторитет”, допълва Стефанов.

Наблюдателите обаче са убедени, че управлението на Орешарски е променило нагласата, с която партиите наесен ще атакуват властта.

„Заформи се като година на перфектната буря. Ако тази тенденция се запази, това ще е силен стимул големите партии да търсят партньорство помежду си, защото справянето ще е свързано с непопулярни реформи със сигурност”, смята Русев.

Според някои анализатори появата на няколко националистически формации още повече ще приближи основните партии към коалиция, вместо към еднопартийно управление.