Кабинетът очаквано оцеля при първия вот на недоверие - за провала в сферата на здравеопазването.

Против правителството се събраха само 80 гласа от общо 215 гласували.

В подкрепа на кабинета гласуваха 130 народни представители, а петима се въздържаха.

Гласуването беше с предизвестен край, тъй като за да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които беше ясно, че опозицията не събира.

Против правителството бяха от БСП, ДПС и "Атака". От ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ гласуваха "против" вота на недоверие, а от "Български демократичен център" се въздържаха. Трима независими депутати бяха "за" вота, други трима - "против".

Сред мотивите за вота на недоверие са скандалът с ваксините, новата националната здравна карта и пръстовите отпечатъци за прием в болница.

По-лесно е да си против, отколкото да си прав”, коментира след отхвърлянето на вота на недоверие здравният министър Петър Москов.

Снимка: Ладислав Цветков

Той изтъкна, че мнозинството е препотвърдило, че стои зад програмата за управление на правителството.

Снимка: Ладислав Цветков

Министърът посочи, че не е необходима промяна в политиките в здравеопазването, защото са смислени, а само усъвършенстване и поука.

„Това са смислени политики – да има повече лекарства, те да бъдат на по-ниска цена, с по-ниско доплащане от пациентите, което е процес, който тече. Да продължим да прехвърляме тежест от болничната в доболничната помощ, което е реален процес и бюджетът го показва, и да е ясно каква инфраструктура трябва да отговаря на нуждите на пациентите, а не на бизнес идеите на определени граждани”, поясни Москов.

По думите на Атанас Мерджанов от левицата от вота на недоверие е имало смисъл. Фактът, че представители на мнозинството критикуваха и отправиха гневни забележки към дейността на министъра показва, че този вот има смисъл, уточни той.

Според него политиката на ГЕРБ в областта на здравеопазването не е насочена към улесняване на достъпа на българските граждани до здравеопазване.

„Министър Москов беше толкова нервен и гневен и използваше речник, чужд на нормалния политически език. Видяхте какви нервни пристъпи съпътстваха всяка дискусия”, подчерта той.

Вотът събра гласове против и от управляващите, и от опозицията вътре в Реформаторския блок.

Останалите министри не бяха изненадани от резултата в пленарната зала.

„Опит на опозицията да покаже, че я има, но това така или иначе не се получи”, коментира Даниел Митов.

Премиерът Борисов не присъства на вота, защото е в Брюксел.

Депутатите ни одобриха създаването на временна комисия, която да проучи фактите и спекулациите намесват ли се Русия и Турция във вътрешните дела на страната ни.

Комисията беше предложена още миналата седмица, след турски медии написаха, че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана за влизане на турска територия. Искането за комисията беше подкрепено от няколко партии в зала.