Информацията за нов ляв политически проект не лежи на реална основа. Това заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Димчо Михалевски на пресконференция в централата на БСП. Депутатът обясни, че няма информация за създаване на подобна структура в лявото политическо пространство.

Коментарът му бе направен по повод на появилата се информация, че Георги Първанов и Татяна Дончева се готвят да реализират нова лява формация. 

Детските стават 50 лева

Той коментира предложението за увеличение на детските надбавки на 50 лева от началото на 2014 г. Според Михалевски това ще се обсъжда в социалната парламентарна комисия и в министерството на финансите.

„Искам да посоча, че с подобни предложения ние искаме да подобрим както икономическата среда, така и ефектите от нея. Това предложение бе залегнало и в предизборната платформа на левицата, а също, да се премахне подоходният критерии”, поясни той.

Депутатът посочи, че това ще бъде елемент, който трябва да е вместен в една макроикономическа рамка, както и в рамките на Бюджет 2014.

Обществените поръчки (на ГЕРБ)

Михалевски засегна и темата с обществените поръчки и разплащането на държавата с бизнеса. По информация на управляващите за първото полугодие само 8 строителни фирми са спечелили 1,35 млрд. лв. от обществени поръчки.

„През последните две години, освен спад в строителството, предното управление насочваше обществените поръчки към много малък брой строителни фирми. Това доведе до драматично свиване на обществените поръчки до тези фирми и съответно липсата на работа за стотици фирми в България” заяви червеният депутат.

Според него в тази връзка има редица „драматични данни” - Смолян над 57%, Враца, Монтана и Плевен над 40-44%.

Народният представител от Коалиция за България изтъкна факта, че правителството е започнало интензивно възстановяване на ДДС. Разплащането на задълженията на държавата със строителните фирми, ще им помогне, категоричен е той.

„Основният проблем, който в момента се наблюдава в сектора, е силното намаляване на възможността за конкуренция между фирмите, на които по различни причини им отнемат възможността да изпълняват обекти първа и втора категория, съгласно закона за устройство на територията“, поясни Михалевски.

Той е на мнение, че най-важната промяна Закона за обществените поръчки е да се въведе онлайн национална платформа, която да бъде обществено достъпна и да генерира цялата информация за непрекъснатото възлагане на договори за поръчките от публичните власти.