Пълен хаос с промените в Конституцията. Оказа се, че нито един от партньорите в коалицията не знае какви са идеите на другите. Макар и с неясноти и взаимни обвинения, преговорите между управляващите тръгнаха.

Оказа се, че има много идеи, но слаба готовност за тяхната реализация. Дори основните предложения, представени от правосъдния министър преди дни, днес бяха оспорени.

Идеята Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии не се одобрява от АБВ. Предвижда се този орган да се раздели на съдийска и прокурорска колегия от съответно 13 и 12 души.

Снимка: bTV


Сред другите неясноти е колко да е мандатът на Висшия съдебен съвет - от пет години да бъде намален на 3 или на 4. В последния момент се появиха и нови предложения.

Снимка: bTV


Въпреки че сами посочиха датата 14 май за стартова, днес ГЕРБ опитаха да отложат разговорите заради отсъствието на Цветан Цветанов. Това предизвика гнева на партньорите и след совалки из парламента преговорите стартираха буквално след 10 минути. От тях обаче не стана ясно какво и как ще се променя.

Сблъсъците започнаха веднага. Дори по уж безспорни текстове. „За нас най-важно е разделянето на ВСС. Това е сърцевината на тази реформа”, заяви Меглена Кунева. Според Румен Петков именно разделянето на ВСС буди безпокойство.

Освен вече обявените от правосъдния министър основни идеи, от реформаторите излязоха с още три. Да се въведе индивидуална конституционна жалба, а главният прокурор трябва да бъде викан на три месеца в парламента да се отчита. И най-важното – парламентът да освобождава главния прокурор. Това обаче не се хареса на Сотир Цацаров.

Патриотите пък бяха гневни, защото никой не им бил представил идеите за промяна предварително. „Имам чувството, че се прави театрална постановка  да се демонстрира желание за работа”, коментира Валери Симеонов.

За разлика от тях обаче, ДПС са получили предложенията още вчера. А от БСП се усъмниха, че реформата изобщо ще мине.

Засега преговори се водят само във формата на управляващите. Срещите с опозицията предстоят.

Промените наистина ще минат трудно, защото за промяна в конституцията се изискват 160 гласа.

Снимка: bTV

Дори четирите управляващи партии да се разберат, те пак ще имат само 136 гласа и ще трябва да убедят още 24 депутати да ги подкрепят.

Очаква се промените да бъдат внесени другата седмица.