Не мисля, че Плевен ни е подарен. Това каза Настимир Ананиев от Реформаторския блок в предаването „Лице в лице” по bTV. Според него Георг Спартански, новия кмет на града, е направил много силна предизборна кампания и сам е убедил плевенчани да гласуват за него.

„Не сме в средновековието да се подаряват градове с хора”, допълни Ананиев по повод изказването на премиера Бойко Борисов. По думите на Ананиев гражданите са използвали своето право на избор и те са избрали кой да подкрепят.

„В Плевен се конкурираме за един и същи избирател, за десния”, допълни Ананиев. Според него по този начин хората могат да изберат по-добрата политика и по-добрият кмет.

„В самият блок има конкуренция”, каза още Ананиев. По думите му именно това е част от „рецептата” за добър резултат. „Точно тази конкуренция ражда добрите резултати и така предлагаме по-добри кандидати”, поясни Ананиев.

Промени в изборния кодекс

Според депутата от Реформаторския блок хаосът в „Арена Армеец” може да бъде избегнат с ново предложение, което ще бъде представено утре на пресконференция.

„Предлагаме нов начин на броене на бюлетините, машинно”, каза Ананиев. Той обясни, че системата ще прилича на отчитането в ТОТО пунктовете – машина ще разпознава кои са отбелязаните полета.

„В края на изборния ден бюлетините се вадят, пускат сев машината и комисията потвърждава всеки един глас, който провери машината”, поясни Ананиев. Според него по този начин ще се избегнат поправените протоколи.

„По този начин ще става и много по-бързо, до 2-3 часа след изборния ден ще има резултати”, каза Ананиев.

„Да не забравяме и електронното гласуване, колкото по-бързо го въведем, толкова по-бързо ще отпаднат проблемите”, допълни реформаторът.

Предложението ще бъде внесено в Народното събрание тази седмица и предстои да бъде гласувано от депутатите.