През последните 25 години в различни лаборатории са създавани лъскави и напудрени проекти с единствената цел да убедят хората, че не са важни политиката и партиите, че да продаваш политика и прах за пране е едно и също и че няма значение ляво или дясно. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на събора в Бузлуджа.

"Десетки хиляди сме тук, за да кажем от този връх, че има значение ляво или дясно, има 124 години значение", подчерта той.

В речта си Миков отдели голямо внимание на левите ценности, като посочи, че и след 100 години работещите на минимална заплата ще трябва да осигуряват на децата си образование, а редовните платци на здравни вноски ще очакват да не доплащат в болницата.

"Страната трябва да вземе от онези, които избягват данъчното облагане, които са превърнали обществените поръчки и корупцията в начин на развитие", категоричен бе председателят на БСП.

Той призна, че на последните избори партията е инкасирала най-ниския си резултат от 25 години. "Днес БСП излиза с гордо вдигната глава от тази една година, защото тя организира атаката на заробващия външен дълг от 16 млрд., тя отстоява правата на българина за здравеопазване, което не разделят хората на социално значими и социално незначими, защото ние, социалистите, казваме, че по-добре по-справедливо облагане, отколкото увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 години  в страната, в която има най-ниска продължителност на живота", допълни Миков.

Той анонсира, че от събора започва „походът” към местните избори. По думите му БСП ще предложи лява политика на местно и национално равнище, защото регионалните диспропорции са убийствени, демографската криза съсипва перспективите пред страната и обикновения българин, а неравенствата между най-богатите и всички останали са тежки и водещи към безпътица.

Управление на сделката

Днес Европа боледува и прекрасната идея на ЕС - хората, народите да живеят в мир, взаимно уважение и солидарност, е разклатена. Това каза на свой ред бившият лидер на БСП и настоящ председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

„Мисията на европейските социалисти е Европа да се промени. Да й върнем социалното, човешкото начало, така че всеки човек да види перспектива за себе си, за своите близки и своето семейство“, каза още той.

Снимка: Ладислав Цветков

Сергей Станишев подчерта, че БСП е партията, която дава надежда за бъдеще, защото има голям опит и поглед напред: „Това, което виждаме днес в България не може да не плаши. Виждаме едно управление на сделката и статуквото. Управление, което е създадено не да решава проблемите на хората, а да консумира власт и да разпределя икономически и политически интереси“. 

По думите му БСП е единствената европейска алтернатива на сегашната власт. „Днес ние сме тук, за да кажем на цяла България: Ако не искате цялата власт  да се събере отново в едни ръце, за да консумира икономически благини и за да гази и мачка хората, подкрепете социалистите и нашите коалиционни партньори“, заяви Станишев.

БСП преброи 50 000 

Близо 50 000 симпатизанти на БСП се събраха на тазгодишния събор на Бузлуджа. Върхът изкачи и най-възрастният социалист Асен Костов. На 105 години, от които 85 е прекарал в партията, Костов не е пропускал събор на левицата.

Най-голяма атракция беше специалното социалистическо пиво, което се продаваше за 1.20 по време на събора. Както обикновено, на събитието младежи получиха партийните си книжки от ръководството на БСП.

Съборът беше белязан от два смъртни случая - починаха 66-годишен мъж от Пирдоп и 55-годишна жена. По информация на МВР, и в двата случая става дума за естествена смърт.