Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси. Това се посочва в официално съобщение от Брюксел.

Председателят на новата ЕК Жан-Клод Юнкер представи членовете на изпълнителния орган и разпределението на постовете между тях.

Георгиева ще отговаря за Дирекциите „Бюджет”, „Човешки ресурси”, „Преводи” и „Устни преводи”, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), Службата за управление и плащане по индивидуални права и Службите за инфраструктура и логистика в Брюксел и в Люксембург. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

„Знам, че е много важно, чувствам го като голяма отговорност”, заяви Георгиева за bTV. Тя подчерта, че не я плаши, че ще отговаря за управлението на 140 млрд. евро, „защото имаме чудесен екип, с който ще работя от 1 ноември”. „Освен това знам, че имам подкрепата на всички европейци, които искат тези пари да работят за тях и аз това ще правя”, каза още тя.

Кристалина Георгиева беше спрягана за бъдещия първи дипломат на ЕС, но той бе даден на италианския външен министър Федерика Могерини, въпреки критиките към опита ѝ и близките ѝ отношения с Москва.

София закъсня с номинацията на Георгиева - официално тя получи подкрепата на България от служебния кабинет, защото премиерът Пламен Орешарски даде само устна подкрепа, въпреки настойчивите призиви на Жан-Клод Юнкер. Българският еврокомисар все пак получи висок пост - един от седемте заместници на президента на новата ЕК, както и бюджетния ресор.

 

Първи зам.-председател на ЕК ще бъде холандецът Франс Тимерманс, който ще бъде комисар за междуинститционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек от Словения, която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен от Финландия, еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис от Латвия, еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип от Естония, еврокомисар по цифровия единен пазар и италианката Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Новоизбраният председател на Европейската комисия определи Кристалина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. „Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти”, отбеляза Юнкер.

 

Близнашки: Георгиева ще управлява 140 млрд. евро и 30 000 души

От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички ваши очаквания. В следващата Европейска комисия българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде финансовият министър на Европа, заяви служебният премиер Георги Близнашки в коментар на новината за новия пост на Георгиева.

„Ако бях на футболен мач бих казал, че господ е българин. Това е първата комисия, която отразява съотношението на силите в ЕС. Тя трябва да направи европейските институции по-демократични и близки до гражданите”, посочи Близнашки.

„Горд съм, че Кристалина Георгиева ще заеме този ресор, той е изключително отговорен и влиятелен. Ние я номинираме втори път като еврокомисар и затова получи, може би, най-важния ресор в ЕК. Създава се изключително силен състав на ЕК, който да отговори на предизвикателствата на ЕС”, каза Близнашки, като уточни, че българският еврокомисар ще отговаря за „бюджет от 140 млрд. евро и за персонал от 30 000 служители”.

„Много ми се иска с този избор да се чувстваме не само пълноправни, но и пълноценни членове на ЕС", каза още служебният премиер.

Росен Плевнелиев: Огромен успех за България

Изборът на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК и фактът, че й е поверед един от най-важните и влиятелни ресори, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец. Това се казва в изявлението на президента Росен Плевнелиев, разпространено от пресцентъра му.

„Безспорни са репутацията и признанието за работата на Кристалина Георгиева по света. Убедени сме, че от новата много по-висока и отговорна позиция комисар Георгиева ще бъде изключително полезна на обединена Европа в този труден момент, като резултатите, които ще постигне, и работата, която ще свърши, ще получат своята висока оценка в Европа и по света”, подчертава държавният глава.

По думите му, България за първи път получава толкова висока позиция в ЕК и това е „огромен успех за държавата”, който ще допринесе  за подобряване на позициите на страната на европейската сцена.

„Когато България излъчи достоен кандидат, с необходимите качества и международен авторитет, когато българската дипломация си свърши по най-добрия начин работата, това се оценява от нашите партньори и получаваме доверието на цяла Европа, включително и за безспорно един от най-важните ресори, какъвто е бюджетът”, подчертава още Плевнелиев.

Накрая той изтъква, че „песимизмът ни е илюзорен” и призовава българите да бъдат по-амбициозни.

„Когато имаме наистина силна кандидатура, каквато безспорно бе тази на  Кристалина Георгиева, трябва  да можем да загърбим партийните си пристрастия и да подкрепяме решения, които са добри за страната. Успехът на България няма цвят и партийна принадлежност, а днешното събитие е без съмнение голямо постижение за страната ни”, завършва Росен Плевнелиев с препратка към кабинета „Орешарски” и мандатоносителят му БСП.

Кристалина Георгива: Високият пост е резултат от петгодишна работа

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която ще бъде заместник-председател в новата Европейска комисия, благодари от своя страна на президента Росен Плевнелиев, както и на премиерите Пламен Орешарски и Георги Близнашки, за своята номинация за втори мандат.

Пред български журналисти в Брюксел след оповестяването на новия ѝ пост тя уточни, че с екипа ѝ са гледали пресконференцията на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и от радост са изпели българския химн.

"Голямо благодаря на българското правителство - на премира Орешарски, който първи застана зад мен в конкуренцията за върховен представител на ЕС, на президента и на премиера Близнашки", заяви Георгиева, цитирана от БТА. По думите ѝ новият ѝ пост показва сериозна заявка на България за разпределението на отговорностите.

"Ще продължа да работя със сърце. Това е голяма радост, резултат от петгодишната ни работата", добави еврокомисарят. По нейните думи тя ще работи така, че да се види, че Европа може да разчита на нея. "Много е важно за самочувствието на българите да знаем, че можем да стоим на равна нога с всички в Европа", коментира Георгиева.

Тя отбеляза, че първата ѝ задача тази година ще бъде осигуряването на допълнително финансиране за разплащането на получените в ЕК сметки и приемането на бюджета за догодина. Георгиева поясни, че в новото си качество ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро.

'Отнасям се много сериозно към това, което предстои, не подценявам нуждата да имам силен екип", заяви Георгиева. В отговор на въпрос как постът ѝ ще бъде полезен на България, тя изрази убеждение, че ще може да съдейства на страната да се справи с най-важния проблем - не как да получи повече пари, а как по-добре да ги използва.