Георги Кадиев с въпроси към председателя на ДАНС Владимир Писанчев – червеният депутат иска да знае дали той и семейството му са били подслушвани и дали това е ставало законно. Социалистът настоява за изслушването на Писанчев пред ресорната комисия в НС по темата.

Според Кадиев, от изтекла в интернет сайт поверителна справка на ДАНС става ясно, че агенцията е слушала телефонните разговори на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. В секретния документ се посочвали лицата, на които Алексиев се е обаждал – сред тях било името както на Георги Кадиев, така и на колегата му Георги Свиленски.

„Искам да попитам председателя на ДАНС достоверна ли е справката, знаят ли как е изтекла и кои са отговорните за това лица, както и кои имена от нея са премахнати. Искам да попитам дали са започнали подслушване спрямо мен и Свиленски. Пак казвам - нямам нищо против да ме подслушват, но регламентирано по закон и без това да изтича в интернет. Явно някой в ДАНС се изживява като Едуард Сноудън”, коментира още депутатът от левицата пред bTV.

Според него от справката за подслушването на Алексиев, в случай, че тя е достоверна, със сигурност има извадени имена на негови контакти – „най-малкото на Бойко Борисов и Делян Пеевски, защото познавам Орлин Алексиев добре и знам, че те имат добри отношения”.

Във връзка с предложения от „България без цензура” законопроект „Чисти ръце”, Кадиев коментира, че той изглежда по-скоро като ПР акция.

„Предложението е за комисия от 5 човека, която да проучва висши чиновници всяка година – тяхното имущество и финансово състояние. Това дори НАП трудно може да направи с нейните 8000 служители. Такава комисия може да работи само по сигнал, а не за всичко – всяка година за предходната. Освен това според предвидените критерии за образованието на членовете от тази комисия, те трябва да са завършили социология, политология или журналистика. Сами разбирате, че за да се проверяват финансови и имотни сделки, трябва най-малкото икономическо или финансово образование. Засега този законопроект изобщо не е обсъждан в парламентарната група”, каза Кадиев.