ДПС е може би единствената партия в нашата страна с много силен политически имунитет. Той се дължи на един рефлекс на обикновения симпатизант – в ситуации, в които се тръгва много остро срещу партията и нейните представители, рефлексът на самозащита чрез обединяване е много силен.

Така членът на ДПС и бивш земеделски министър Нихат Кабил обясни в студиото на „Лице в лице” защо скандалите с Христо Бисеров и Делян Пеевски не са се отразили по абсолютно никакъв начин на гласоподавателите на движението.

По думите му раните от Възродителния процес не са зараснали, а другите политически партии не разбират този дълбоко закодиран у обикновените хора страх и се опитват да обяснят успехите на ДПС със сплашване и контрол над електората. „Отговорност на всички партии е този страх да изчезне”, подчерта Кабил.

Според него всяка политическа сила има право да опита да пробие в смесените региони, но повечето партии се страхуват от „провал (...) заради неразбиране на народопсихологията на тези хора”.

Нихат Кабил разказа и собствената си история от Възродителния процес – бил студент в Пловдив, когато една нощ дошли милиционери на проверка, обявили паспорта му за невалиден и разпоредили да отиде в общината на следващия ден за нови документи. С ново име, което сам избрал – Николай.

Това управление няма да го бъде

„ДПС е партията, която има най-малък интерес от предсрочни избори, защото избирателят каза „ние сме доволни от вас и още един път ви даваме своето доверие”, подчерта Кабил, но в същото време посочи, че се е проявил проблем с легитимността на управлението: „Едно правителство трябва да има много солидна политическа подкрепа, а не да виси на кворум, който ту го има, ту го няма”.

„Днес е време за десни политики. Левите политики се правят в момент, в който има достатъчно натрупване на десни политики”, подчерта бившият министър.

Той припомни днешното изказване на партийния лидер Лютви Местан, че движението е било своеобразни юзди на „буен социален кон”. По думите на Кабил може би БСП след евровота се опитва да увеличи рязко разходите за социална политика с цел да бъде припознато управлението като ляво от избирателите.

„Винаги, когато ДПС участва във властта има един мит в обществото за преяждането с власт”, каза Кабил, като припомни, че докато е бил в Министерството на земеделието е бил свидетел на „лъжи и инсинуации” по свой адрес.

Ексминистърът отново се позова на партийния лидер, който казал, че „ние не искаме нито микрон разширяване на властовите позиции”.

Нихат Кабил коментира, че кафето е „закъснял символ”, защото още преди години е трябвало политическите спорове да бъдат пред очите на обществото. По думите му категоричните оценки създават големи пропасти между българските политически лидери и заради тях не е много вероятна коалиция между ГЕРБ и ДПС.

На въпрос дали Лютви Местан се е посъветвал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган преди днешния си знаков брифинг, Нихат Кабил заяви, че подобно решение не може да се вземе без участието на Сокола.

„Формално Ахмед Доган се е оттеглил, но той е създател на партията с много силен личен отпечатък. Такъв човек не може никога на 100% да се оттегли”, подчерта бившият земеделски министър.