Инвестиции в инфраструктурата за магистрали и тунели - това ще поискаме от Китай, категоричен е държавния глава Росен Плевнелиев. Това е първото държавно посещение на български президент в азиатската страна от 15 години насам.

Държавният глава се срещна с българската общност в Китай. Само в Пекин живеят 80 български студенти и бизнесмени. Държавният глава увери, че имаме отлична възможност за увеличаване на китайските инвестиции у нас. За последните 10 години стокообменът между двете страни се е увеличил 4 пъти и възлиза на 1,7 милиарда долара към днешна дата.

„Заинтересовани сме от осъществяването на различни проекти в инфраструктурата - магистрали тунели, ж.п. линии, хидросъоръжения, индустриални зони, пристанища, летища, в рамките на програмата, обезпечена с 10 млрд. долара на китайското правителство”, заяви Плевнелиев.

Държавният глава поднесе венец пред паметника на Христо Ботев в парка Чаоян, на Алеята на великите личности. Утре започват официалните срещи и разговори на българския държавен глава. Президентът е придружаван и от над 30 представители на българския бизнес.