Призоваваме президента Плевнелиев да оттегли Красимира Медарова като министър на изборите, за да демонстрира желанието си и волята на кабинета никой да не оспорва изборите. Няма нищо по-лошо, когато се направи грешка, тя да не се признае, а да се продължи да се настоява за нея.

Това заяви на пресконференция председателят УС на Института за дясна политика (ИДП) Петър Николов, цитиран от БГНЕС.

Организацията беше създадена наскоро и си заяви за цел сближаване на програмите на ГЕРБ и Реформаторския блок с цел съвместно дясно управление.

Медарова оглавяваше ЦИК по време на изборите през 2011 г., а съпругът й Николай Медаров е свързан с обществената поръчка на МВР за лични документи с биометрични данни, която се оказа със завишени цени. Според някои наблюдатели, новият министър е близък до ГЕРБ.

Вероятно и затова срещу назначаването на Медарова в служебното правителство се обявиха БСП, АБВ, ВМРО, ББЦ, НФСБ и Реформаторския блок. С позиция излезе и „Протестна мрежа”.

„Без да влизаме в личностна атака срещу нея, най-важното, за да свърши правителството основната си работа, е подобна фигура да бъде консенсусна”, посочи днес Николов. В същото време, той посочи, че второто служебно правителство на Росен Плевнелиев е „значително по-адекватно и успешно от първото”.

Маневри вдясно

Като съвет от името на института Николов заяви, че е хубаво партиите от дясното, Реформаторският блок (РБ) и ГЕРБ да започнат да се срещат публично.

”Политиката е нещо публично. Ако всички разговори между тях бяха проведени пред медии и публично, РБ и ГЕРБ щяха да са по-силни, отколкото преди седмица”, коментира той и подчерта, че коалицията между двете партии въобще не е сигурна.

В отговор на журналистически въпрос Николов каза, че реформаторите са пропуснали шанса да привлекат към себе си париите, които сформираха новата коалиция „Десните”: „Винаги сме настоявали, че РБ трябва да продължи да се разширява и не трябва да затръшква вратите за никой”.

Въпреки това, Николов отчете, че ако от тук нататък коалиция "Десните" минат в режим, за да съществуват единствено и само, за да атакуват РБ, с цел постигане на евтини политически дивиденти на изборите, нищо добро не чакало т. нар. автентично дясно.

„Нещата са огледални, като отношенията ГЕРБ-РБ, огледални са и отношенията РБ-"Десните". Позицията ни е, че колкото повече се говори за политика и по-малко за конкретни личности и проблеми, толкова по-добре и колкото в рамките на дясното пространство се говори злостно и се атакува по-малко и се горят мостове-толкова по-добре”, заключи Петър Николов.

Шизофрения вместо левица

„БСП влиза в много тежка криза, която се дължи на шизофренната природа на тази партия. Тя говори на един език в публичното пространство, на друг с партньорите в чужбина и на друг език вътре в себе си, когато говори с избирателите си. Тази шизофренност разкъсва БСП и я обрича на това да си отива биологически”, коментира процесите в левицата той.

Според него у нас има поколение българи, които са с леви разбирания, но по никакъв начин не могат да припознаят Българската социалистическа партия за „своя”. Така „БСП постепенно ще изтлее от политическия живот”.

„Прогнозираме дълъг период, в който БСП ще остане изолирана или в опозиция пред следващите няколко години”, каза председателят на ИДП, като коментира, че Михаил Миков не е най-удачният вариант за нов председател на Столетницата, защото няма желание за реформи.