Парламентарната група на ГЕРБ ще инициира искане за предсрочно освобождаване на Волен Сидеров като председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, обяви в петък на брифинг Десислава Атанасова.

„В последните дни станаха известни доста скандални факти и обстоятелства около пътуванията на един народен представител от 42-то Народно събрание, който е председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси – Волен Сидеров, т.нар. златен пръст, стайно цвете. Недопустимо е отново да се руши авторитетът на Народното събрание. Той вече е може би под санитарния минимум от подобни изявления на бивши народни представители от ПГ на „Атака”, от настоящи публикации във всички национални медии за това как се харчат парите на българските данъкоплатци”, заяви тя.

Снежина Маджарова от ГЕРБ, която е член на комисията, заяви, че е предвидена процедура, чрез която може да бъде предсрочно освободен председател на постоянна комисия по искане на повече от половината членове на съответната комисия.

„Ние, членовете на комисията, сме трима. Инициираме подписка, като се надяваме останалите членове да се присъединят към нашето искане за предсрочно освобождаване на г-н Волен Сидеров. Недопустимо е точно този, който трябва да се бори с корупцията, да става символ на безразборното харчене на средства, независимо от това дали са от партийна субсидия, дали има основателни съмнения за произхода на средствата, които са похарчени до настоящия момент”, добави Маджарова.

Колегата й Александър Ненков добави: „Г-н Сидеров трябваше да заеме длъжността председател на Комисията по етика, борба с корупцията и конфликт на интереси. Тогава имаше негативно отношение. Очевидно е, че неговият златен пръст си има цена и управляващото мнозинство раздели комисията, за да намери място и роля на г-н Сидеров като председател на Комисията по конфликт на интереси и борба с корупцията.

Ако другите парламентарни групи от ДПС и БСП не подкрепят инициативата, ще считаме това за доказателство, че тези три партии работят заедно в колаборация и цената на това Пламен Орешарски да има подкрепа в парламента минава през това на г-н Сидеров да се намира постоянно поле за изява.

Такъв човек даже представлява българския парламента в Китай. Представете си как би реагирал един чужденец в развита държава, когато види такива публикации и грозни снимки. Намираме се в международна изолация. Тя няма как да бъде избегната с такива хора, които представляват държавата”.

Неудобен бил

От „Атака” побързаха да представят своя прочит на ситуацията. „Борисов отказа да дойде в Комисията за борба с корупцията, за да даде обяснение за своите офшорки, отказа да даде обяснение какво е правил по време на неговото управление. Ето затова Сидеров в момента му е неудобен и иска да подаде оставка”, заяви депутатът Димитър Димов.

След това продължи с „опорните” въпроси, които задават националистите от дни: „Питайте Борисов защо похарчи 34 млн. лв. за „Авиоотряд 28”. Той в момента се интересува какви пари е похарчила „Атака” в Куба. Когато харчиш лични средства, не дължиш на никой обяснения. Когато обаче харчиш парите на държавата, дължиш обяснение на българите. Борисов се е загрижил за партия „Атака” ли, че сме били хвърлени на кучетата? Това кой му го каза – Доган в Сараите на поредната им среща? Попитайте го какво е имал предвид, аз не знам. Борисов има близки отношения с ДПС и го е заявявал не веднъж след срещата му с Доган и с Местан. Попитайте го дали на тази среща му е казано и какво има предвид. Нека не се грижи за „Атака”.

Първо да погледнат в своята градина

„Когато ГЕРБ искат оставката на някого е хубаво и редно да погледнат първо в своята градина, да поискат примерно оставката на Цветанов, за когото има достатъчно много основания за това”, заяви в коментар по-късно Антон Кутев от БСП. Кутев направи уговорката, че това е личното му мнение, а колективните органи на партията ще се съберат в началото на другата седмица и ще решат каква да е официалната позиция по казуса.

Той се обърна към колегите си от ГЕРБ да бъдат самокритични и да си дават сметка, че когато искат оставката на Волен Сидеров, те поне би трябвало да отговарят на същите морални стандарти, което, по думите му, било съмнително.

Според него обаче решението на Борисов Цецка Цачева да бъде негов заместник в парламентарната група, е положителен знак, опит за нормализиране на средата в ГЕРБ.

Депутатът припомни, че Христо Бисеров е напуснал политиката изобщо при "съмнения, по-малки от тези за Цветанов". Отказа обаче да отговори на въпрос дали с действията си Волен Сидеров все пак уронва престижа на българския парламент.

Кутев обаче беше категоричен, че от БСП е невъзможно да изтекат разходи, които да са незаконни, тъй като има проверки от много органи.

Въпрос за етичната комисия

Има си комисия за парламентарна етика, която може да се ангажира с казуса и тя да види има ли нещо притеснително или което да поражда конфликт, непреодолим със статута на председател на постоянна комисия, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.

„Когато говорим за корупция, това разбираемо събужда определени страхове в ГЕРБ. Изглежда наистина има за какво да се притесняват. Когато става въпрос за разпределение на отговорностите по парламентарни групи, като ръководство на комисии, парламентарната традиция предполага дори при ясно еднопартийно мнозинство управляващите да предоставят възможност и на опозиционните партии да председателстват една или две комисии”, посочи Местан.

„Не може да очаквате от мен да бъда самоцелен застъпник на позициите на ГЕРБ, зад които прозират страхове, че идва време да дават и отговори и може би да носят пряка отговорност – на този етап политическа, защото не съм компетентен да се произнасям и за наказателната отговорност за корумпираното им управление”, добави той.