„Внесен е законопроект на „Атака” във връзка с либерализирането на режима за пушене. Очаквам много разгорещени дебати. Имам надежда, че Комисията по здравеопазване няма да промени своето становище, което е запазване на сегашното положение”. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Нигяр Джафер.

„Знам, че няма лекар, който да подкрепи либерализиране на сегашния режим. Не знам обаче какво ще се случи в пленарна зала. Това винаги е била от най-бурно обсъжданите теми. Разделението наистина е на пушачи и непушачи. В групата на ДПС гласуването ще бъде по съвест, тоест ние нямаме и няма да имаме партийно решение, защото няколко пъти вече обсъждахме въпроса. ГЕРБ категорично казват, че ще подкрепят сегашното положение”, добави Джафер.

По думите й има една твърда група в ДПС, която е категорично против и няма да отстъпи, независимо какъв натиск се упражнява.

„Загадката е БСП и колко души от тях ще подкрепят искането за обособяване отново на помещения за тютюнопушене. Всеки е абсолютно самостоятелен и може да взема решения. Ние нямаме коалиционно споразумение, с което да се обвързваме с непременно еднакви решения”, посочи депутатът.

Законопроектът не е разглеждан в комисията, нито в пленарна зала. „Ако има нови внесени предложения, ще бъдат разгледани при промяна на Закона за здравето, което ще се случи в следващите седмици”, поясни Нигяр Джафер.

Тотална грешка ще е, ако се върне старият режим и се разреши отново да се пуши на закрити обществени места. Това пък коментира пред журналисти бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Нашата парламентарна група е единна и позицията й не е променена, смятаме, че пълната забрана е единствената правилна стъпка за защита здравето на нацията”, каза Атанасова. „Аргументите, които се чуват от народни представители от БСП, са икономически. В никакъв случай не можем да поставим на една плоскост икономическите и здравните аргументи”, смята тя.