ГЕРБ предложи 7 кандидатури за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Броят на кандидатите, които партията предлага, е изчислен на базата на изборните резултати на партиите и коалициите от парламентарните избори през май 2013 г., което е идентично с квотите, определени от неправителствените организации. Всеки един от тях е доказан професионалист с опит в изборния процес, твърдят от ГЕРБ.

Според БСП и ДПС левицата и ГЕРБ би трябвало да имат равен брой представители - 6, а според депутатите от партията на Бойко Борисов им се полагат 7 места. Новият Изборен кодекс предвижда комисията да е от 19 членове, от които четирима души са ръководството - председател, двама зам.-председатели и секретар, които се избират от НС по предложение на парламентарните групи. Така би следвало ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" да имат свой представител в ръководството.

От останалите 15 членове двама са от квотата на НДСВ и "Синята коалиция", които имат евродепутати. Другите 13 места трябва да се разпределят на квотен принцип според представителството им в парламента между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", чиито кандидати ще бъдат назначени с указ на президента.

Според зам.-председателя на НС Мая Манолова социалистите и ГЕРБ трябва да имат по равен брой представители. "Сметката е проста: как 13 се дели на 4 - за ГЕРБ - 5, за БСП - 5, за ДПС - 2, за "Атака" - 1", каза Манолова пред журналисти в парламента.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева обаче заяви, че не приема математиката на Манолова и смята, че за ГЕРБ се полагат 7 представители.

Левицата дели местата в ЦИК пропорционално на местата в парламента, което прави равен брой - по 5 места в комисията за БСП и ГЕРБ. Сметката излизала даже с първаначалното разпределение преди отлюспването на независимите депутати. От ГЕРБ обаче правят калкулациите на база процентното разпределение на реалните гласове от последния вот.

Кой кого предлага

Кандидатът на ГЕРБ за председател на ЦИК е бившият конституционен съдия Маргарита Златарева. Фаворитът на БСП е Ивилина Алексиева, предложена от Института за модерна политика.

ГЕРБ предложи още шестима кандидати за членове на ЦИК - Емануил Христов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Георги Баханов, Румен Цачев, Цветозар Томов. ДПС предлага Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов.

Камелия Нейкова и Румяна Сидерова - досегашен зам.-председател на комисията, са сред предложенията на БСП. НДСВ „залага” на Иванка Грозева.
 
Общо 24 предложения за членове на Централната избирателна комисия постъпиха в деловодството на Народното събрание до изтичането на крайния срок днес в 18 ч. Номинираните ще бъдат изслушани на 17 март от правната комисия в НС.