Георги Костов бе предложен за главен секретар на МВР от кабинета и назначен с президентски указ само в рамките на няколко часа в сряда. Името на наследника на Светлозар Лазаров е било съобщено от премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание, научи bTV.

Малко по-късно и от пресцентъра на кабинета потвърдиха новината. Уточнено бе, че към момента Костов е заместник-главен секретар на МВР и отговаря напълно на изискванията на чл. 36, ал. 5 (вероятно става въпрос за грешка, тъй като изискванията са посочени в ал. 6 – бел. Ред.) от Закона за МВР за заемане на длъжността главен секретар: "За главен секретар и заместник главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани лица, които отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР и притежават не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне една трета на ръководна длъжност".

В късния следобед със свой указ президентът Росен Плевнелиев освободи Светлозар Лазаров като главен секретар на Министерството на вътрешните работи и назначи на длъжността Георги Костов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министерският съвет предложи още на президента да издаде и указ за освобождаване на Владимир Писанчев като председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ след подадената му оставка. Държавният глава се съобрази с това и с друг свой указ отстрани Писанчев.

Принципите за издигането на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДА „Национална сигурност“, както и възможните номинации, са били съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март, в рамките на проведените от президента консултации с парламентарните политически сили, уточниха от пресслужбата на президента.

До назначаване на нов председател на ДАНС неговите функции ще се изпълняват от настоящия заместник-председател на агенцията Недялко Недялков.

В парламента сутринта бе гласувано и назначението на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Тя встъпи в длъжност на мястото на Веселин Вучков, който подаде оставка на 4 март.