ДСБ снемат политическото доверие от управляващата коалиция и напускат парламентарното мнозинство. Това стана ясно след петчасово заседание на партията в Поморие, предаде кореспондент на bTV.

Атанас Атанасов ще напусне поста си като председател на комисията по вътрешен ред и сигурност. Д-р Петър Москов остава министър на здравеопазването, но няма да е заместник-председател на партията.

Кънев и Москов бяха рамо до рамо при обявяване на това решение и коментираха, че всякакъв опит да се всее раздор помежду им ще бъде безуспешен.

Москов подчерта още, че неговата оставка я искат ДПС, БСП и други опозиционни партии от първия ден. "Моята оставка е най-настървеното искане в държавата. Няма да я получат по този начин", категоричен беше министърът.

От ДСБ заявиха, че са достигнали до това решение много трудно. Въпреки това, те ще участват в общата среща на Реформаторския блок във вторник. На въпрос дали са по-близо до предсрочни избори след това решение, от ДСБ заявиха, че никога не са се притеснявали да излязат на избори.

Радан Кънев каза, че след провала на конституционната реформа залогът, пред който е изправена страната, е по-голям от единството на една партийна коалиция.

"Направили сме много компромиси, взели сме тежки решения в името на малко неща - в това България да не се управлява от кадрите на тройната коалиция и кабинета "Орешарски", от тези, които потопиха КТБ и България да проведе конституционна реформа. Когато тя се спира със същите тези гласове, всички наши основания за подкрепа на правителството отпадат", каза още Кънев.

Той изрази надежда, че реформаторските политики на Москов ще могат да продължат в парламента.

Очаквайте на живо от Поморие в „Тази неделя” по bTV лидера на ДСБ Радан Кънев и доскорошния му заместник в партията и здравен министър Петър Москов, както и позицията на останалите партии от Реформаторския блок.