БСП одобрява позицията да бъде в опозиция в 43-ото Народно събрание и Изпълнителното бюро на партията препоръчва на парламентарната група да гласува против избирането на Министерски съвет. Това заяви председателят на левицата Михаил Миков след заседание на ръководния орган на партията във вторник.

Малко по-късно след поредния кръг преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок представителите на преговарящите екипи на двете партии – Румяна Бъчварова и Радан Кънев, обвявиха, че са договорили кабинет с премиер Бойко Борисов, трима вицепремиери и 18 министри.

От своя страна, Илияна Йотова определи разговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок като скрити договорки за общо управление. „Имаме усещането, че зад гърба на опозиционните партии и зад гърба на българските граждани в момента се провеждат тайни договорки”, каза още тя.

Атанас Мерджанов определи преговорите между ГЕРБ и реформаторите през последния месец като политическо фиаско. „Става дума за груб пазарлък между секторни имена”, посочи той.

На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП е бил направен анализ на политическата обстановка и са набелязали организационни мерки по оздравяване на отделни партийни организации.

„Промените, които ще предложа на Националния съвет” ще бъдат свързани с подобряване ефикасността на работата и по никакъв случай не става дума за раздели. Това не са семейни отношения. И Димитър Дъбов, и Кирил Добрев са важни за партията”, каза Миков.

Становище за оценка на управлението на служебния кабинет също е било обсъдено на заседанието на ръководството на БСП. „За дейността на служебния кабинет се обсъжда да се предложи закон за определяне функциите на служебния кабинет, защото анализът показва, че действията на служебния кабинет, не говоря само за кадровите, надхвърлят конституционните правомощия на едно служебно правителство. Неслучайно в Конституцията се прави разлика между МС и служебно правителство", подчерта Миков.