Европейската комисия посочи мерките, които България трябва да предприеме във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, за да отпадне мониторингът. В края на 2017 г. ще има нов доклад на Брюксел.

България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение, се казва в доклада за страната ни, представен днес.

За първи път Брюксел оценява напредъка на страната ни и за Румъния за целия 10-годишен период от влизането в сила на механизма за наблюдение на съдебната система и вътрешните работи

„Като цяло напредъкът през последните десет години не беше толкова бърз, колкото се очакваше, а редица предизвикателства остават да бъдат преодолени”, се посочва в доклада за България.

Според ЕК новото правителство ще трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати.

На този етап Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен.

При все това е възможно да се определят някои ключови препоръки, чието изпълнение да доведе до приключването на механизма за сътрудничество и проверка.

Приключването на процеса по механизма в рамките на мандата на настоящата Комисията и в съответствие с целта, поставена от председателя Жан-Клод Юнкер, зависи от това колко бързо България може да изпълни препоръките, изложени в доклада, по необратим начин.

Комисията ще работи в тясно сътрудничество с българските органи, ще предоставя помощ при необходимост и ще направи оценка на отбелязания напредък към края на 2017 г.

Какви са условията на Брюксел?

ЕК препоръчва да се осигури прозрачен избор на членовете на бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС), като преди избора на членовете от парламентарната квота следва да се организира публично изслушване в Народното събрание и да се даде възможност на представителите на гражданското общество да коментират кандидатите.

Препоръчва се да се установи практика назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите, като това следва да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд.

Препоръчва се да се приемат изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.

Друга препоръка е да се изготви пътна карта за изпълнение на препоръките във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието й с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.

Следващата препоръка е да се приеме нова нормативна уредба за борбата с корупцията в съответствие с целите, изложени в стратегията за борба с корупцията, и да се осигури прилагането на тази уредба. ЕК настоява да се създаде ефективен орган за борба с корупцията.

ЕК настоява също да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство.

Препоръчва се да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки и върху свързаните с тях последващи действия, включително върху последващите проверки, както и във връзка с разкритите случаи на конфликт на интереси или корупция и коригиращите мерки за отстраняване на установените пропуски.