Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че като премиер е молил банкера Цветан Василев за спонсорство и го познава от тогава. „Срещал съм се с Василев, защото сме го молили и тогава е ставал спонсор и на волейбола, на мотокроса, на „Ботев"- Пловдив, за Гигинския манастир също съм го молил за финансова подкрепа”, обясни той в кулоарите на парламента.

Коментарът му дойде в отговор на няколко въпроса, задочно отправени към него от лидера на ДПС Лютви Местан в телевизионно интервю по-рано в четвъртък.

„Познавал ли е Борисов Цветан Василев, колко срещи са имали, има ли отношение към факта, че огромна част от публичните средства са били в тази банка, кой е взел това решение и защо”, попита Местан, след като подчерта, че самият той не познава банкера.

„Казаха ми колегите какво е говорил Местан, явно е видимо изнервен”, отбеляза Бойко Борисов.

По думите му, нормална практика в целия свят е премиерът да се среща с „банкери, бизнесмени и всички, които са искали или имали някаква инвестиционна политика и са искали да се срещнат с премиера”.

„Аз не се срамувам от никоя среща и от нищо, което съм направил, защото винаги е било в услуга на държавата”, увери Бойко Борисов.

Борисов коментира и декларацията на Лютви Местан, че не познава Цветан Василев и никога не е имал срещи с него, както и констатацията, че голяма част от парите на държавните предприятия са били съсредоточени в банката на Василев именно при управлението на ГЕРБ.

„Невъзможно, ние заварихме парите в тази банка и ги намалихме с 300 млн.”, категоричен бе Борисов.

В края на април служебният премиер Марин Райков обяви, че 54% от депозитите на държавните дружества се намират в една и съща банка, но не уточни коя.

От отчетите на министерствата за това каква част от средствата на дружествата на тяхно подчинение в кои финансови институции са вложени към 31 март 2013 г., публикувани в края на май, стана ясно, че това е КТБ.

Местан и срещите му

„Той (Местан - бел. ред.) е много интересен, когато обяснява срещи. Спомням си, когато се луташе между моята и на Първанов къщите и не знаеше къде е тръгнал. Една сутрин с резултатите от първия тур за местните избори беше тръгнал при Първанов. Който би трябвало да е надпартиен тогава и да не се интересува от изборите. Взех му я – „Дай да видя какво носиш в тая папчица!”, и видях, че носи резултатите и подчертани смесените региони, където са БСП и ДПС заедно”, разказа още Борисов в кулоарите на НС.

„Така че сега разбирам желанието им да изместят вниманието от темата от вота”, каза още Борисов.
Той подчерта, че работата на кабинета „Орешарски” в областта на инвестиционното проектиране дори не може да се нарече провал, защото „нищо не е започнало да се прави, а са изхарчени маса държавни пари”.