Подписката на ГЕРБ с над 500 000 подписа за провеждане на референдум по въпросите за изборното законодателство, предложени от президента Росен Плевнелиев, беше предадена на Инициативния комитет с председател проф. Георги Близнашки. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук.

„Днес се срещнах с председателя на Инициативния комитет за провеждане на референдум за изборните правила проф. Георги Близнашки. В централата в присъствието на колеги предадохме на проф. Близнашки над 500 хиляди подписа, какъвто ангажимент ГЕРБ пое пред комитета и българските граждани”, написа Борисов в социалната мрежа.

Папките ще бъдат внесени в деловодството на парламента в понеделник, 10 март. Преди това ще има шествие от Ректората на Софийския университет до сградата на Народното събрание.

Ако подписите са действителни, процедурата по организация на националното допитване ще продължава три месеца по закон. Затова от ГЕРБ вече изразиха съмнение, че референдумът ще бъде организиран заедно изборите за Европейски парламент на 25 май.

Освен това зам.-председателят на парламента и основен противник на референдума като автор на Изборния кодекс Мая Манолова настоя списъците да бъдат качени в интернет, за да проверят гражданите дали някой не ги е вписал без тяхно знание.