За България стабилността на ЕС и на еврозоната е въпрос от първостепенно значение, заявил премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщиха от правителствената пресслужба. Разговорът се е провел късно снощи.

Борисов е изразил надежда, че европейските срещи на високо равнище ще дадат нова възможност за намиране на решение, което да бъде приемливо както за страните от еврозоната, така и за всички държави-членки на ЕС.

Министър-председателят е отбелязал, че Гърция е непосредствен съсед и близък партньор на България в ЕС и за нас е важно тя да постигне икономическа и финансова стабилност.

Според българския премиер Борисов е необходимо всички страни да проявят отговорност, реализъм и да не се всява излишно смут в европейските лидери.

Туск е благодарил на Борисов за стабилността и подкрепата, която България оказва в региона, а българският министър-председател е обърнал внимание на политическата и финансовата стабилност в нашата страна и е добавил, че са взети всички необходими мерки, за да има сигурност на банковия сектор, независимо от развоя на събитията в Гърция.

Туск е потвърдил адекватните и предвидливи действия на българското правителство и е апелирал хората да не се поддават на спекулации по темата.