Боил Банов: Джамиите са световни паметници на културата, както Желязната църква в Истанбул
По думите на министъра на културата към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас, но това е „най-естественото”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    9
Боил Банов, министър на културата
Снимка: Ладислав Цветков

„Джамиите са световни паметници на културата, както Желязната църква в Истанбул”, категоричен е министърът на културата Боил Банов.

Миналата неделя с тържествена церемония в Истанбул беше открита реставрираната Желязна църква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн. турски лири.

Ердоган: Откриването на Желязната църква е послание към международната общност (СНИМКИ)София и Истанбул са градове, в които етническата толерантност е пример за подражание, изтъкна българският премиер Бойко Борисов

По време на откриването турският президент Реджеп Ердоган заяви, че у нас „се намират също и много джамии, бани и мостове от османския период”, които се нуждаят от реставрация.

По думите на министъра на културата към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас, но това е „най-естественото”.

„Иначе ще се окажем в ситуация, че Турция е много по-толерантна към различието отколкото България – нито това е така, нито бива така да се възприема”, категоричен е Банов.

Културните проекти за европредседателството

Много проекти от културната програма за българското европредседателство бяха отказани. По думите на Боил Банов проектите, които ще бъдат показани на европейските гости са подбрани изключително внимателно и при абсолютна прозрачност.

Скандал с журито за културната програма по време на европредседателствотоДвама от 11-те оценяващи се оттеглиха, защото се съмняват в справедливостта на процедурите

„С шест месеца ни се съкрати времето, в което поехме председателството. Тези шест месеца, които имахме – те се изпариха”, категоричен е Банов.

Клипът за европредседателството

Българският клип, с който представяме страната си в Европа по време на европредседателството, беше критикуван в социалните мрежи, защото се появи информация, че цената му е 200 хил. лева.

България – „скрито бижу” в нов клип за европредседателствотоТри клипа за 202 000 лв. рекламират нашата страна

Тогава Венци Мицов направи коментар онлайн, че тези пари могат да се дадат на провинциален театър, да се финансира строеж на ново читалище и други.

„Нямам какво да кажа – не ми е интересно. Такива популистки изказвания никога не са ми били интересни”, коментира Банов.

След този коментар, Венци Мицов отново се обърна към министъра на културата, отново във „Фейсбук” и се аргументира, че предишната му публикация цели да предизвика дебат за състоянието на българската култура и умишлено е провокативен.

  • 3
    9
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре