Измененията на Закона за отбраната бяха приети на първо четене. Засилването на мерките се налага заради очаквания приток от имигранти със затоплянето на времето.

Подробностите като броя на военните и техните правомощия ще бъдат уточнени в най-кратки срокове на среща между военния министър и колегата му Румяна Бъчварова. Охраната на браздата ще става под ръководството на Гранична полиция. Армията ще патрулира съвместно на ротационен принцип, каза преди дни военният министър.

„Правомощията са ясно записани в Конституцията на законите на страната, оттам насетне ние ще изготвим инструкции, които ще засягат техните действия там. Имаме пълна готовност армията да охранява границата”, заяви министър Николай Ненчев.

„Обсъждаме го в момента, но разчитаме и на численост от тях, ако се наложи и ситуацията излезе извън възможностите, с които разполага МВР, а нашите възможности не са изчерпани в момента, да се включат и те като оказват съдействие”, коментира министър Румяна Бъчварова.

Включването на армията за охраната на границата вероятно ще наложи отпускането на допълнителни средства за военните ни.

Законопроектът беше приет със 156 гласа „за”, нито един „против” и "въздържал се”. Предлага финансовото и ресурсното осигуряване на дейностите да бъде определяно с акт на Министерски съвет.

Вносители на законопроекта са Валентин Радев от ГЕРБ и група народни представители. В мотивите си те посочват, че страната е подложена на засилен миграционен натиск, породен от външнополитически обстоятелства.

МВР полага всякакви усилия за овладяването на натиска, но трябва да му бъде оказано съдействие и от други държавни органи. Въоръжените сили разполагат със сили и средства, които биха могли да бъдат използвани за съвместно участие при изпълнението на подобни задачи, посочват още вносителите.

По време на дебатите, независимият народен представител Велизар Енчев отправи процедурно предложение, срокът между двете четения на законопроекта да бъде съкратен на 3 дни, което народните представители приеха с 146 гласа „за”.

„Имаме пълна готовност армията да охранява границата, със затоплянето на времето се засилва миграционният натиск”, каза пред журналисти военният министър Николай Ненчев. Той посочи, че днес или утре ще коментира въпроса с вицепремиера Румяна Бъчварова.

„Ние не веднъж сме казвали, че бихме могли да участваме с наши формирования. Ще могат да извършват съвместни патрули с "Гранична полиция”, обясни още Ненчев.

По думите му със затоплянето миграционният натиск ще се повиши.