С висока избирателна активност и без сериозни нарушения – така можем да обобщим изборния ден според Централната избирателна комисия (ЦИК).

44,83% от имащите право на глас са гласували за президент до 17 ч., съобщи ЦИК. В абсолютно изражение това прави 3 063 732 души.

За сравнение през 2011г. активността към 17 ч. е била 39,67%

Най-висока е била активността в София-област – 54,29%, а най-ниска е била в Кърджали – 28,42 %.

На референдума към 17 ч. са гласували 39,15%, т.е. 2 675 768 души.

За сравнение на референдума през 2015 активността към същия час е била 31,29%

За кмет на район „Младост” в София към 17 ч. са гласували 43,83%, т.е. около 39 хил. души.

До момента в ЦИК са постъпили близо 200 жалби и сигнали. Интересно е, че няма нито един за купуване и продаване на гласове.

Случаи на купен вот обаче бяха регистрирани в Кула, Пазарджик и край Сандански. Имаме сигнали за огромни опашки пред секциите зад граница – във Великобритания, във Франция, а също и у нас.

Имаше сигнали за нарушение в секциите в Турция, но ЦИК взе отношение по всички тях и изпрати указания. Не мога да кажа с категоричност дали в следобедното гласуване тези нарушения са престанали, надявам се, че е така, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Ако се наложи, ще се стигне до удължаване на изборния ден с повече от час и ще вземем решение, каза още той, попитан как ще реагира Комисията, ако опашките през избирателните секции не намалеят.

Вижте още във видеото:

На 6 ноември избираме президент, който ще е петият държавен глава на България. Изборният ден започва в 7 ч. и приключва в 20 ч.

За първи път гласуването е задължително, но санкцията за тези, които не отидат да пуснат гласа си, няма да бъде наложена веднага. Избирателят трябва да пропусне още едни президентски избори, за да бъде заличен от списъците.

Едновременно с изборите ще се проведе и референдум с три въпроса:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

В столичния район "Младост" има и частични избори за районен кмет. Там има три бюлетини.