Жителите на пловдивското село Брестник се противопоставиха на инициатива за създаването на приют за нуждаещи се в центъра на населеното им място.

Идеята за първи частен кризисен център хрумва на световния вицешампион по карате Иван Команов и на пловдивския предприемач Димитър Навущанов. Двамата решават да превърнат приземния етаж на читалището в село Брестник в подслон за бездомни хора.  

„Идвайки тук, те ще могат да получат през зимните месеци легло, топла завивка, топла вода... и малко домашен уют“, обяснява идеята Навущанов.

Снимка: bTV

Той знае цената на солидарността и подадената ръка.

„Както всеки човек, и аз съм имал трудни моменти в живота си, когато съм се чувствал безсилен, безпомощен и съм е надявал кой да ми подаде тогава ръка, но такъв човек тогава е нямало“, казва той.

Двамата приятели с доброволен труд и свои средства създават първия частен кризисен център.

Идеята е посрещната ентусиазирано от близката община  Пловдив, тъй като единственият общински приют там не може да осигури подслон за всички нуждаещи се.

Снимка: bTV

„Наистина в нашия приют и център за временно настаняване в момента има 35 души настанени. Да се надяваме, че зимата приключва и няма да е много студено. Ако се наложи да настаняваме допълнително, наистина ще срещнем трудности“, казва зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Снимка: bTV

Оказва се обаче, че местните хора не желаят в центъра на селото им да има приют. Заради страх.

„Ще докарат бездомници, наркомани-маркомани. Тук има малки деца. Жените ги е страх“, коментира един от жителите на с. Брестник – Христо.

„Страхуваме се от много неща вече в живота. То всичко е в страх“, добавя Елена, която също живее в селото.

„Става въпрос за хора, изпаднали в тежка ситуация – казва Навущанов. – Защото всеки един от нас може да се озове на улицата с липса на малко късмет на всеки етап в живота си. Много от тях са много добри хора, които просто са преписали жилищата на децата си, които са ги изхвърлили... или пък са жертва на някакво домашно насилие, или измама“.

Снимка: bTV

„По принцип идеята не е толкова лоша. Но това са опасенията на хората – предимно заради децата“, ни обяснява Лиляна Катранджиева, жител на Брестник.

Кметът на селото Елена Проданова уверява, че ще се съобрази с желанието на хората.

От читалището също са против идеята на наемателите с аргумента, че бившето бомбоубежище е дадено за ползване като склад, а не като приют.

Снимка: bTV

„Инициативата е много хубава, но не е подходящо мястото. Не може тук, в читалището, да се правят такива неща!“, твърди председателят му Стоянка Павлова.

Иван и Димитър са разочаровани от реакцията, но не смятат да се отказват.

„Болно ми е, че в родината има хора, които, стоейки в уюта на собствения си дом, нехаят за съдбата на другите. И не само, че нехаят, но и се опитват да пречат на тези, които се опитват да помогнат“, казва Навущанов.

„Със сигурност ние няма да се откажем от тази идея и ще продължим, докато не осъществим този добър проект!“, добавя Иван Команов.

Снимка: bTV

От община Родопи уточниха, че никой не се е допитал предварително до тях дали е удачно точно на това място да се открива приют за нуждаещи се.