Националният план за ваксинация е готов и вече е представен. В същото време COVID-19 у нас премина нова граница - потвърдените случаи вече са над 150 000.

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет в петък. 

„Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия. Следват ги хората над 70-годишна възраст“, каза проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб.

Той подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури.

Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза Красимир Гигов. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

Премиерът Борисов от своя страна отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, заяви Борисов.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021 г.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията страната ще бъде разделена на 7 региона.

„В тях ще бъдат разположени отговорни регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, обясни здравният министър.

Организират се и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи - например домовете за възрастни хора и училища.