„По време на съвета за сигурност бях информиран от службите, че ескалацията на напрежение между НАТО и Русия е реална. Ние гледаме на това като на сериозно предизвикателство и следим на ежечасна база всички развития“, каза премиерът Кирил Петков пред Народното събрание по време на извънредно заседание, свикано от ГЕРБ-СДС.

Деескалацията с невоенни средства на напрежението между НАТО и Русия е основен наш приоритет, каза премиерът.

„България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема“, каза още Петков.

„Нашата идея е да не сме консуматори на сигурност, а да сме конструктивни партньори и съюзници, да сложим армията като приоритет в нашата стратегия“, каза още Петков.

Пред депутатите той повтори, че ще се инвестира в българската армия и по този начин кризата ще бъде използвана, за да се видят проблемите и къде точно да се инвестира.

„Ние сме информирали нашите съюзници в НАТО, че могат да разчитат на нас както като съюзници, така и като част от Европейския съюз. Следим ескалацията, работим за деескалация с всички дипломатически мерки“, каза Петков.

Той се обърна към депутатите, като им каза, че се надява да разберат, че тази стратегия е най-логичната.

На въпрос от ДПС какви биха били последиците за България при един евентуален конфликт, Кирил Петков каза, че те са в сферата на енергетиката. „Имаме ясни планове какво трябва да се направи, за да сме сигурни, че няма да има директни ефекти при наложени санкции“, каза Петков.

На въпрос от ГЕРБ-СДС какви са целите на руската федерация и рисковете към България, Петков каза, че страната ни не подкрепя по никакъв начин зони на влияние.

„Ние вярваме, че всяка държава има право да вземе собствени решения за собствената си отбранителна стратегия в конструктивните рамки на НАТО. Геополитическата стратегия на България е конструктивна съвместна стратегия на съюза на НАТО“, каза Петков.

На въпрос от лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов дали Русия е заплаха за националната ни сигурност, Кирил Петков отговори, че напрежението на границата с Украйна е реално.

„Не е нормално да кажем, че не ни интересува международното право. Когато имате 100 хил. души численост – това струва големи ресурси. Не може просто да имате тези хора до нечия граница без да има стратегическо измерение. Напрежението и ескалацията са факт и не можем да ги игнорираме“, каза Петков.