Здравеопазването нямаше да спечели нищо от мораториума върху иновативните лекарства и медицински дейности. Тук става въпрос за липса на компетентност, политическа воля, липса на ясни идеи, които искаш да реализираш. Това е безсилие, коментира бившия министър на здравеопазването д-р Петър Москов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Всяка година тече този процес между фирмите, държавата и НЗОК. Миналата година имаше същите параметри – 27 млн. искани допълнително от индустрията за 15 нови медикаменти. Тази година има 30 млн., които се искат за 17 лекарства. Миналата година започнахме преговорите през октомври. В плана за бюджета имахме възможност за 9 млн., които да се отделят за нови медикаменти. На финала всички тези медикаменти влязоха на разположение на българските граждани, общата стойност, която Касата заплаща за тях е 8,5 млн., отчете той.

Става дума за невъзможността на една държавата да продължи реформаторско усилие. Причината да се стигне дотук, е една година безвремие, в която всички се гряха на огъня на това, как Реформаторския блок беше обвиняван за какво ли не. Сега сме в ситуацията, в която уважавани от мен хора противопоставят едни пациенти на други, каза Москов.

Снимка: bTV

Резултатът от мораториума е, че в общественото мнение се наслои идеята за слаба и лоша държава, която не може да защити интереса на гражданите си и добрата фармацевтична индустрия, която работи в тяхна полза, посочи той.

На въпрос какво се случва в НЗОК той отговори: „Нищо и това е проблемът“. Гостът посочи, че през 2015 г. е употребил влияние, за да бъде уволнен Димитър Петров, „защото ощетяваше касата с 30 млн. лв. в полза на фармацевтичната индустрия“.

За паралелния износ на лекарства Москов коментира, че „криминалната част е за около 200 млн. годишно. Криминална част означава следното – в аптеката, освен лекарството, което ви е нужно, ви изписват и друго лекарство. Или без въобще да сте в аптеката, без да съществувате физически, ви изписват лекарство. Касата плаща 100% от стойността му. То остава в аптеката, след това бива продадено на прекупвач, който го изнася и прави собствения си бизнес в Западна Европа. В болниците това изглежда още по-брутално. На несъществуващ пациент се изписват лекарства, Касата плаща, пито-платено. Още по-гадното е, че на болен, който лежи там, не му се прилага терапията. Прилага му се нещо друго, а скъпата терапия, която се плаща от Касата, остава в болницата, всички са доволни, участниците в схемата препродават това нещо. Единственият проблем е, че пациентът не е получил лечението си. Често пъти става въпрос за животозастрашаващи заболявания. Това е криминалната част. А иначе кой дистрибутор по какъв начин е нарушил добрата търговска практика е друг разговор“.

Снимка: bTV

Според него новият здравен министър Кирил Ананиев до някаква степен е влоша позиция, защото е изпратен в Министерството на здравеопазването със сбъркана политическа цел – да има нулев растеж на разходите в сравнение с миналата година. Това от здравна гледна точка е неправилно, а иначе е невъзможно от гледна точка на начина, по който се развива животът. Затова са и тези стъпки, които не водят до нищо добро.

По думите на Москов в средносрочен план не предстоят добри дни за реформаторската десница.

Вижте целия разговор във видеото: