Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първо огнище на Инфлуенца по птиците за тази година.

Заболяването е установено в животновъден обект за отглеждане на патици в град Раковски, област Пловдив. В момента на регистриране на огнището във фермата се отглеждат 5830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

Издадена е заповед за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Определени са 3-километрова предпазна зона (гр. Раковски) и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект (общ. Брезово - с. Отец Кирилово, с. Драганово, с. Борец, с. Пъдарско, общ. Раковски – с. Момино село, с. Стряма, с. Шишманци, с. Болярино общ. Калояново – с. Главатар, общ. Марица – с.Ясно поле, с. Манолско Конаре, с. Трилистник).

В 3-км зона са разположени 25 ферми с птици, а в 10-км зона - 24 ферми с птици.

В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.