Залите за изкуства, в това число танцовите и музикалните школи, отварят още днес. Решението беше взето след среща между представители на танцьорите, музикантите, здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.

Освен танците, разрешават се още: театрите на закрито, опери, читалища и всички форми на изкуство.

Мерките, които бяха одобрени от здравното министерство днесq са: в залите да няма повече от 20 души, да има по 1 човек на 4 квадратни метра, както и осигуряване на безопасно разстояние от 1,5 м. За тези, които танцуват докосвайки се – да си осигурят например кърпа, за да няма пряк допир.

Останалите мерки са: носене на маски по желание, дезинфекция на помещенията и контактните повърхности, лично носене на вода, кърпи и помощни средства, както и обувки, които да се носят само в залата.  

Фестивалите и състезанията обаче остават забранени.

За театрите и сценичните изкуства решиха откритите сцени да работят при 50% заети места, а закритите сцени – при 30%.

Актьорите обаче няма как да бъдат предпазени напълно. Затова всеки артист ще има право да не работи, без да бъде санкциониран. Тези, които приемат работата при тези условия, ще подписват декларация за съгласие.

Всеки театър сам ще вземе решение откога и при какви условия да работи. В понеделник предстои нова среща. Тя ще бъде между представителите на танцови и музикални състави и министъра на културата Боил Банов. Там ще бъдат обсъждани финансовите мерки и ще бъдат ли подпомогнати съставите, претърпели загуби.