В Родопите усилено се готвят за Националния събор на народното творчество и животновъдството „Рожен 2016 г”, който започва утре. Той е най-важното събитие за района и има над 100-годишна история.

Тази година в него участват 168 певчески групи, 30 ансамбъла, 17 групи за народни обичаи, седем гайдарски оркестъра и над 200 индивидуални певци и инструменталисти.

Програмата на събора (вижте пълния ѝ вариант на сайта на събора Rozhen.bg) започва в 12 ч. в петък, като надпяванията и надиграванията ще се провеждат на четири сцени. В събота програмата започва по-рано – в 10:30 ч., и продължава до 17:30 ч. В последния ден от събора – неделя, програмата приключва в 15:30 ч.

Днес течаха последни приготовления.

Вече е готов палатковият лагер, който е с капацитет 1500 души, а повечето от ресторантите работеха. Хотелите в района вече са пълни.

Очаква се през поляните да преминат около 300 хил. души.

В района на събора ще има безплатен паркинг за 7000 автомобила.

Вижте повече във видеото:

„Тази година голяма част от хората идват още от тази вечер или утре рано сутринта, така че се надявам няма да се стигне до километрични опашки“, каза Симеон Караколев от  Фондация „Рожен-наследство в бъдещето“.

Заради събора е въведена временна организация в движението. От утре сутрин в 6 ч. се ограничава транзитният трафик през Рожен. Товарните автомобили над 3,5 т могат да използват пътя Пампорово – Смолян.

За да се избегнат задръстванията, се препоръчва използването на алтернативни маршрути – през Девин, Кърджали и Лъки.

Ремонтните дейности в тунелите по направлението Асеновград – Чепеларе ще бъдат преустановени и движението в дните на събора ще се извършва през тях.

Ще има големи паркинги за автомобилите в Чепеларе и Смолян, от там ще тръгват и автобуси, на всеки 15 минути, които ще возят желаещите до събора.

За да бъде по-колоритно събитието, организаторите на събора призовават всеки, който има възможност, да дойде в народна носия.

Голяма атракция в днешния ден бе пристигането на знамето на роженските поляни. То е с дължина 300 м, ще покрие близо 8 декара площ. Ушито е в Първомай за две седмици, тежи 750 кг, а заедно с конструкцията – 1000 кг.