От 4 до 8 пъти е нараснала употребата на кислород в лечебните заведения в страната от началото на пандемията. Това съобщи в Русе зам.-министърът на здравеопазването Слави Пачалов. Три пъти повече са хоспитализираните пациенти, почти толкова са се увеличили и нуждаещите се от интензивни грижи.

Завишената нужда от кислород в болниците създава проблеми най-вече там, където няма изградена цялостна система, а се ползват кислородни бутилки. За да се осигури достатъчно количество от суровината за фирмите, които я преработват в медицински кислород, днес е бил осигурен "зелен коридор" на доставките от Румъния през граничния пункт "Дунав мост".

Приоритетно ще бъде доставен на болниците, които ползват бутилки, за да имат запаси поне за две седмици предвид зимната обстановка.

Снимка: btvnovinite.bg

"Наличните бутилки кислород се изчерпват прекалено бързо, което налага да бъдат снабдявани не един път или два пъти в месеца, както е била практиката, а един до два пъти седмично. В следващите десет дни очакваме да има още малко повишаване на хората, настанени в лечебни заведения и респективно хората, които се нуждаят от интензивни грижи. Имаме готовност с логистичния център при критични ситуации да доставяме достатъчно бутилки кислород или цистерна, в зависимост от системата на снабдяване, така че лечебно заведение да не остане без кислород", заяви зам.-министърът.

При необходимост ще продължи внасянето на кислород от Румъния, като за специализираните камиони ще бъде осигурен постоянен „зелен коридор“.