Седмица, след като тенорът Георги Петров беше освободен от хора “Йоан Кукузел Ангелогласният” заради критично изказване, негов колега обяви, че напуска.

Дългогодишният клиросен певец и преподавател по църковно пеене Стоян Малинов коментира пред портала pravoslavie.bg, че е обмислял за известно време да преустанови участието си „докато нещата не се урегулират във финансов, а и в музикален аспект”, но внезапното освобождаване на колегата му го е накарало да напусне в знак на несъгласие с ръководството.

„Да, това е служение на Бога, аз го усещам като призвание, но наред с това – когато отида в магазина, никой не ми подарява продуктите, защото съм църковен певец или човек на изкуството”, посочи той, като допълни, че се налага да работи на три места, за да подсигури семейството си.

Именно въпросът със заплащането на хористите беше повдигнат от Георги Петров преди заминаването на хора за Франция, където певците имаха участие, съвпадащо с изложбата на Тракийските златни съкровища в Лувъра.

Министърът на културата Вежди Рашидов го атакува остро – предложи му място в хор „Гусла” и 100 лева, „за да се успокои”.

„Да поискаш хонорар за труда си е нещо естествено според мен. А трябва да кажа, че концертът в Париж далеч не е първият случай, в който разбираме, че няма да има хонорар за участието ни. Преди около две години пътувахме в Санкт Петербург и Москва за 15 долара командировъчни. Тогава колегата Георги Петров отново повдигна въпроса, но само между нас си, в рамките на хора, и никой не му обърна внимание...”, разкри Малинов.

По думите му на Министерството на културата би трябвало да е ясно, че ако ангажират външни хора за някаква дейност, ще трябва да им бъде платено, „но ако ние поискаме хонорар, веднага сме обвинявани, че не сме патриоти”.

Той допълни, че отстраняването на колегата му е наложило той да отпътува за Париж, като междувременно намери кой да го замества в храма „Света Петка”. Наложило се да плати от джоба си за това.