От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

От просветното министерство са предложили на здравното ведомство да се удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и общините с висока заболяемост.

Аргументът - родителите на малките ученици да имат време, в което да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция. До 16 ч. следобед здравните власти не са одобрили предложението.

Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини.

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка за учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени.