Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър Младен Маринов, с която поиска задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите, в които се твърди за неправомерно упражнена сила от полицейски служители при задържането на протеста в центъра на гр. София на двамата граждани – Евгени Марчев и Димитър Педев, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Със заповед на Диана Ковачева от 13 юли 2020 г. и на база на жалбата до институцията, общественият защитник разпореди на екипа на Националния превантивен механизъм незабавна проверка в Първо РУ – СДВР и Трето РУ – СДВР.

НПМ е специализирана дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода.

„От особена важност е изясняването на причините двете лица да не бъдат приведени в болнични заведения още след първите прегледи, при които е констатирано сериозно влошено здравословно състояние“, подчертава омбудсманът.

В тази връзка доц. Диана Ковачева настоява за задълбочено разследване за неправомерна употреба на сила от страна на органите на полицията при задържането и на двамата граждани, да й бъде предоставена пълна, навременна и точна информация, включително всички документи, събрани в хода на проверката, както и запис от камерите за видеонаблюдение за периода на задържането им, намиращи се съответно в 03 РУ СДВР и 01 РУ – СДВР.  

Доц. Диана Ковачева обръща внимание, че конституционната роля на омбудсмана като правозащитник е „да очертае пред органите на властта конституционните и международно-правни гаранции за спазването на правата на човека, както и правозащитните стандарти, установени в практиката на Европейския съд за правата на човека в Страсбург“.  

Омбудсманът подчертава, че съгласно европейските и международните стандарти и българското законодателство е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи. Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел.