Специализираният наказателен съд остави за постоянно под стража 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който беше обвинен в тероризъм.

Според магистратите има риск младежът да се укрие или да извърши ново престъпление.

Съдът прие още, че има доказателства, че бащата на Мохамед е лидер на групировката „Султан Мурад“ и синът често е ходел при него по границата между Сирия и Турция. Беше представена и справка за пътуванията на бившия юношески шампион по борба.

Днес прокуратурата показа и доказателства, че Мохамед е участвал в бойни действия. Защитата протестира с мотива, че не е запозната с тези материали.

На снимка, разпространена от обвинението, момчето е с насочен нагоре пръст – а това според арабисти, е класически джихадистки знак, зад него се вижда червено знаме.

Прокуратурата се позовава на свидетелски показания, че Мохамед е участвал в бойни действия в Сирия. Защитата на задържания контрира, че няма нито едно такова доказателство.

По време на заседанието стана ясно и че Абдулкадер е имал и таен профил в социалните мрежи с псевдоним "Мохамед джихадиста", където има още снимки на оръжия.

Близките на младия мъж не вярват на нито едно твърдение.

"Нищо не е направил племенника ми, всеки не може да остави баща си, разбирате ли ме, но той не е терорист. Всички му казват терорист-сириец, той си е български гражданин", твърди лелята.

Според треньора му по борба Николай Дачев, това, че е ходил да вижда баща си, не го прави терорист.

Мярката за неотклонение може да се обжалва пред съда.

Ако бъде признат за виновен, Мохамед Абдулкадер може да получи присъда от до 10 г. лишаване от свобода.