Общинските болници са в готовност за нови протести
Те обвиняват властта в неспазване на обещанията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Болницата в Ботевград
Снимка: bTV

Общински болници са в готовност за нови протести до края на месеца. Те обвиняват властта в неспазване на обещанията си и искат увеличение на цените на клинични пътеки и облекчаване на медицинските стандарти.

Болницата в Ботегврад, например има просрочени дългове за около 300 хил. лева. Общината помага, но това не е достатъчно.

Болницата в Ботевград
Снимка: bTV

Миналата година местната власт е отпуснала 430 хил. лева за ремонт и апаратура. За да се подобрят условията обаче са нужни повече пари и усилия и от централната власт, смятат пациенти.

Болницата в Ботевград
Снимка: bTV

„Понякога постъпват хора, които идват от други места... чак се чувстваме неудобно като ги въведем в стаите“, казва д-р Наташа Вълковска.

Болницата в Ботевград
Снимка: bTV

Отделението по хемодиализа и една от операционните са модернизирани.

Но за да оцелеят общинските болници, са нужни спешни мерки на държавата, смята управителят на лечебницата д-р Красимир Кушев.

Даниела Дариткова: Проблемът на общинските болници е липсата на кадриТе трябва да оптимизират своите структури, за да осигурят качество, смята председателката на здравната комисия

„Просто трябва да се направи екшън план как да се спасят определени болници, които са нужни на тази страна“, казва той.

Болницата в Ботевград
Снимка: bTV

„Всеки един ден за нас е ден за загуби – загуби, които се кумулират и които на фона на предишните правят така, че дружествата изпадат във финансова несъстоятелност“, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Всички общински болници са застрашени от фалитТова предупреди в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев

От здравното министерство заявиха, че работят по промяна на клиничните пътеки при преговорите за нов рамков договор. Подготвя се и нова методика за субсидиране на болниците.

Болницата в Ботевград
Снимка: bTV

Работодателски организации заявиха, че ще подкрепят общинските болници, ако се стигне до радикални действия.

Здравният министър се ангажира да разработи нов модел на медицинската помощДо три месеца той трябва да представи концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските болници

Вижте повече във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре