Общински болници са в готовност за нови протести до края на месеца. Те обвиняват властта в неспазване на обещанията си и искат увеличение на цените на клинични пътеки и облекчаване на медицинските стандарти.

Болницата в Ботегврад, например има просрочени дългове за около 300 хил. лева. Общината помага, но това не е достатъчно.

Снимка: bTV

Миналата година местната власт е отпуснала 430 хил. лева за ремонт и апаратура. За да се подобрят условията обаче са нужни повече пари и усилия и от централната власт, смятат пациенти.

Снимка: bTV

„Понякога постъпват хора, които идват от други места... чак се чувстваме неудобно като ги въведем в стаите“, казва д-р Наташа Вълковска.

Снимка: bTV

Отделението по хемодиализа и една от операционните са модернизирани.

Но за да оцелеят общинските болници, са нужни спешни мерки на държавата, смята управителят на лечебницата д-р Красимир Кушев.

„Просто трябва да се направи екшън план как да се спасят определени болници, които са нужни на тази страна“, казва той.

Снимка: bTV

„Всеки един ден за нас е ден за загуби – загуби, които се кумулират и които на фона на предишните правят така, че дружествата изпадат във финансова несъстоятелност“, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

От здравното министерство заявиха, че работят по промяна на клиничните пътеки при преговорите за нов рамков договор. Подготвя се и нова методика за субсидиране на болниците.

Снимка: bTV

Работодателски организации заявиха, че ще подкрепят общинските болници, ако се стигне до радикални действия.

Вижте повече във видеото: