Протест се проведе пред Синодалната палата, а в нея заседанието на архиереите се провали. Днес висшите духовници трябваше да обсъдят обвиненията срещу архимандрит Дионисий за погазване на канона и великденската заря.

Преди заседанието на Синода, поддръжници и противници на архимандрит Дионисий влязоха в словесен сблъсък. Той е обвинен във финансови злоупотреби, неспазване на църковните канони и честване на Великден с гвардейска част и заря.

Свещеници от храм "Св. Ал. Невски", на който архимандритът е предстоятел, отказаха да извършват заедно с него ритуали по даване на причастие.

„Една от причините за цялата тази атака срещу него е финансовата дисциплина. Става въпрос за пари, когато става въпрос за пари, шумът е, виждате, голям”, заяви една от защитаващите Дионисий.

Според инициатора на молитвеното бдение пред Синода Велислава Дърева, архимандрит Дионисий дискредитира православната църква с неканоничните си действия: „Като започнем от носенето на плащаницата от гвардейци и марша на Шопен и минем през зарята-проверка, която той организира посред Великденската богослужба, което е недопустимо, и стигнем до даването на пресконференция в храма”.

Архимандрит Дионисий заяви за bTV, че няма да коментира какви са очакванията му от заседанията на Синода, но като духовник е длъжен да приеме решенията на архиереите.

Около обяд се оказа, че няма кворум и синодалното заседание се отложи за утре.