Аз съм човек на съгласието, не на диктата. Това обяви в предаването „Лице в лице” министърът на образованието Тодор Танев по повод критиките към представените от него днес нови учебни планове от 1 до 12 клас. Не съм сам в тази реформа, за нея се говори от години, подчерта Танев.

Той обяви, че е склонен новите учебни планове да не влязат от следващата учебна година в сила за всички класове, за да има още време за съгласуване. Държи обаче да влязат в сила новите планове за 1 и 5 клас.

Той опроверга твърдението, че се намаляват часовете по първи език в езиковите гимназии и обяви, че часовете се увеличават ат 842 на 886, но се концентрират повече в 9 и 10 клас, а за 11 и 12 клас се намаляват на два часа седмично.

За редуцирането на часовете по физическо той обяви, че в България има повече часове по физическо от средното ниво за Европа, а липсва материална база, в която децата да спортуват.

„Нищо не е предрешено, това е едно предложение (новите учебни планове). Има много хора, които го подкрепят”, обяви министърът на образованието.