Пореден скандал в Българската православна църква (БПЦ). Свещеници се вдигат на бунт заради опорочен по думите им избор за неврокопски митрополит след смъртта на дядо Натанаил.

Свещеници от Банско и Сандански, едни от БПЦ и други от алтернативния синод се обединиха в недоволството си от вота. По думите на отец Никола самият вот не е незаконен. „Изборите за епархийски избиратели от април миналата година са опорочени с нагласени имена. Едните избори бяха касирани, другите с макар и неподписани протоколи, бяха одобрени. Би трябвало да се счетат за недействителни”, обясни казуса той. Отецът допълни, че в Разлог е имало вот около 3-4 пъти докато влязат удобни хора.

Оказва се че информацията не става ясна сега, а е била многократно съобщавана и на митрополията и дори на патриарх Неофит. „Казваме ги още от тогава тези неща. Написахме в срок възражение до митрополията в Нервокоп, а писмото е било скрито. Намерихме го преди месец. Осведомили сме и патриарха и Дометиан”, добави отец Никола.

До сега становище на синода няма и според отчето сигурно заради това се бърза с вот на 12 януари, за да се уталожат нещата. Той добави, че не допуска и няма информация да е плащано за избор на епархийски съветници. „Само са посочвани имената, които да изпълнят разпореждания. За нас всички епископи са достойни, но трябва да има прозрачност и всичко да стане по закон”, заяви той.

 

В същото време стана ясно, че временният наместник Дядо Дометиан е започнал чистка сред свещениците. Заради кадровите промени поповете се притесняват, че изборите ще бъдат опорочени и спешно искат намесата на Светия синод.

Според свещеници от Неврокопско целта на новоназначенията е да се повлияе върху избора на нов митрополит. „Създава се впечатление за църковен преврат, новоназначените свещеници са част от така наречения синдикат на свещениците, синдикати и свещеници са абсурдно съчетание в едно”, обясни протоерей Стефан от Гоце Делчев.

Свещениците настояват светия синод да вземе мерки за осигуряване на разклатения мир в църквата още в близките дни, за да не се попречи на провеждането на изборите на 12- и януари. Поповете в опозиция настояват за отлагане на изборите и връщане на процедурата по провеждането им отначало. В противен случай заплашват, че ще останал в алтернатичния синод или дори ще преминат в Македонската православна църква.