Цветелина Арапова гостува на 2 март в „Тази сутрин” в качеството си на директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пазарджик.

Заедно с нея в студиото бяха служителки от центъра за настаняване от семеен тип във Велинград, които сигнализираха за злоупотреби в него. Арапова отрече да има нередности и, на свой ред, ги нападна.

Оказа се обаче, че според социалния министър Ивайло Калфин, към онзи момент тя е била отстранена от този пост. „Тя не управлява и няма да управлява пазарджишката дирекция на Агенцията за социално подпомагане”, заяви той.

От агенцията обаче заявиха в отговор на въпрос на bTV, че директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане - Пазарджик е.... Цветелина Арапова. Кой ни лъже - министърът или подчинените му, не знаем.

Второ противоречие - Калфин и Агенцията за социално подпомагане се разминават и по версията - защо Арапова е отстранена от директорския пост. От агенцията подчертават, че тя е освободила директорския пост по свое желание и вече е само експерт, който съвместява и длъжността, от която уж се е отказала.

В тази посока е и версията на зам.-министъра на социалната политика Зорница Русинова. В студиото на „Тази сутрин” тя посочи, че преназначението няма общо с велинградския случай. Арапова поискала да бъде преназначена на експертен пост и в момента е и.д. директор до провеждането на конкурс за нов през следващата седмица.

От Агенцията за социално подпомагане подчертаха по телефона, че рокадите около Арапова нямат връзка с репортажа ни от Велинград - още една точка, по която някой ни лъже. Според Калфин, промяната в резултат на „обща преценка на работата, която извършва”.

Бързи, смели, сръчни

Ако случаят "Велинград" е част от решението да бъде освободена Арапова, то това се е случило в петък, 27 февруари - денят, в който излъчихме репортажа. От Агенцията за социално подпомагане ни пишат, че от 1 март Арапова е преназначена и съвместява директорския пост, от който би трябвало да е освободена.

Тоест - единственият работен ден, в който е възможно да е издадена заповедта за новото й назначени е същият, в който е би трябвало да е уволнена - 27 февруари, петък.

Цветелина Арапова твърди, че сама се е отказала от директорския пост по лични причини: „Това е лично мое решение, желанието на моето семейство”.

Политически протекции?

Според журналисти от Пловдив и Пазарджик, от 2009 г. насам Цветелина Арапова работи по предизборните кампании на ДПС. Именно от Пазарджик вече в трети пореден парламент влиза небезизвестният Делян Пеевски.

Първоначално Арапова отрича да има общо с ДПС, след това посочва, че има „чисто приятелски” отношения с партията на Лютви Местан, а накрая признава, че е работила с политическата сила, както и с ДПС.

А с Делян Пеевски? „А не бива ли? Вие се опитвате да отнемете едно мое конституционно право!”.

За скоростното връщане на Арапова на директорския пост не е допринесла близостта й с ДПС, уверява ни и социалният министър: „Не допускам влияние на политически сили в системата, която ръководя, поне до момента, в който я ръководя”.