Никога не съм имал и нямам никакви връзки с ДСБ. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че двете най-големи съдилища у нас, едно от които е СГС, се държат и ръководят от ДСБ.

„Съдът се управлява от мен и моя екип на базата на ясни и прозрачни правила, а не въз основата на задкулисие, договорки и натиск”, категоричен беше той.

Топалов изтъкна, че зад това стои много тежък труд, а екипът му и администрацията в съда полагат неимоверен труд и усилия, каквито досега не са полагани поне през последните 15 години.

Шефът на СГС призова, ако премиерът разполага данни и доказателства, да ги оповести, за да се запознае и той с тях. „В противен случай бих го помолил публично да се извини на мен и на ръководството на съда, защото това е нормално поведение в страните, към които непрекъснато да се причислим, а е и едно може би наистина мъжко поведение”, допълни Топалов.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му от два месеца ръководството на съда и той персонално са обект на медийна война, която слиза на най-долно, махленско, шуробаджанашко ниво.

„На мен ми омръзна да слушам как аз лично съм поръчан в определени медии да бъда омаскарен и дискредитиран, да слушам как трябва да се платят суми около 200 000 евро, за да мога да бъда оставен на мира, не е ясно за колко време”, посочи той. „Намекват ми за разни флашки, които хвърчат с готови написани статии от някакви институции до определени медии”, каза още председателят на СГС.

„Поддържам контакти с колеги от различни европейски страни, имам контакти и с хора от Брюксел, и те споделят, че наблюдават ситуацията в момента и е безспорно за всички, че се касае за недопустима намеса в работата на българския независим съд. Няма да се учудя, ако тази тема бъде предмет и на следващия мониторингов доклад”, отбеляза Топалов.

Във връзка със смъртта на съдия Цветан Ценов, за когото се смята, че се е самоубил, и с обвиненията на негови близки, Топалов беше категоричен, че не се е срещал с Ценов в деня преди трагичния инцидент.

„Със съдия Ценов се запознах в деня, в който той беше командирован, и то по негово желание, след като беше запитан дали иска да бъде командирован в съответното отделение, след като е бил запознат с броя, вида и характера на делата”, обясни Топалов.

Той отхвърли и твърденията, че Ценов е бил натоварен с най-тежките дела. Делото за мюсюлманското вероизповедание е висящо от 1990 г., през него са се „изредили” много съдии, уточни шефът на СГС.

„Когато стана ясно, че по делото за несъстоятелността на ЦСКА ще пристигат сравнително голям брой възражения, беше взето решение съдия Ценов да бъде спрян 6 месеца от каквито и да е постъпления, спряха да му се разпределят каквито и да било дела, за което има издадена заповед. От края на януари на него не са му разпределяни никакви дела”, коментира той.

„Беше му оказвана всевъзможна помощ, създали сме всички условия Ценов да се почувства добре”, каза още Калоян Топалов.